Annonce:
Annonce:

Anker Jørgensen er død

Den tidligere socialdemokratiske statsminister er stille sovet ind med sine nærmeste omkring sig

Annonce:
Følg Politik

Tidligere statsminister og formand for Socialdemokratiet Anker Jørgensen er død 93 år gammel.

Det oplyser socialdemokraterne i en pressemeddelelse.

Han sov stille ind med sine nærmeste omkring sig på Langgadehus Plejecenter i Valby få kilometer fra Borgbjergsvej i Sydhavnen i København, hvor han boede i 45 år.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen udtaler:

Annonce:

- Anker er ikke længere i blandt os. De ord skal vi have tid til at forstå. Det skal have tid til at synke ind. For på tværs af partiskel står Anker som en af de helt store mennesker i det 20. århundredes danmarkshistorie. Og han satte sig stærke spor. Så godt som alle i Danmark har et billede af, hvem Anker Jørgensen var. Fra de ældre generationer til de helt unge. Hvad enten man husker ham fra tiden som førstemand i fagbevægelsen. Siden som folketingspolitiker – og senere som statsminister. Eller man mindes ham som statsministeren alle danskere var på fornavn med. Som symbolet på det Danmark, vi alle har stærke følelser for. Og som vi holder af.

- Ankers indsats for den demokratiske og socialdemokratiske arbejderbevægelse kan ikke undervurderes. Hans resultater. Hans måde at være på. Hans menneskesyn. Igennem hele sit liv var han en utrættelig stemme for at skabe lige muligheder for alle mennesker. For at hvor end du er født i samfundet, skal du have chancen for at forfølge dine drømme. Og skabe indholdet af dit eget liv. Nu er han her ikke mere. Men vi vil mindes ham for alt det, han berigede Socialdemokratiet og Danmark med. Det vil vi bringe med videre. Og vi er ham dybt taknemmelige, siger Mette Frederiksen.

Læs Mette Frederiksens mindeord her.

Annonce:

Sidste år på plejehjem
Da han som 86-årig ikke længere kunne klare trapperne op til 3. sal på Borgbjergsvej, flyttede han i 2008 til plejehjemmet Plejebo på Vesterbro. Her havde Ankers afdøde hustru, Ingrid Jørgensen, siddet i bestyrelsen. Da Plejebo blev lukket flyttede Anker Jørgensen i 2011 ind i det nybyggede plejehjem Langgadehus i Valby, hvor han boede til sin død.

Anker Jørgensen var som statsminister en mand, som hele Danmark blev på fornavn med - og hans folkelige popularitet er noget, som efterfølgerne kun kan drømme om.

Anker Jørgensen blev overraskende statsminister i 1972, som efterfølger for daværende statsminister Jens Otto Krag, der stoppede sin politiske karriere dagen efter folkeafstemningen om EF.

Ved jordskredsvalget i 1973, hvor Fremskridtspartiet og Centrum-Demokraterne stormede ind i Folketinget, måtte Anker Jørgensen give op.

Men vendte tilbage som statsminister i 1975 sad indtil 3. september 1982, hvor han trådte han tilbage uden at udskrive valg, og blev den 10. september afløst af Poul Schlüter.

Se Anker Jørgensens liv i billeder her.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: