Anker Jørgensens bisættelse bliver speciel og folkelig

Forhenværende statsminister Anker Jørgensen bisættes fra Grundtvigs Kirke i København lørdag klokken 13

Grundtvigs Kirke på Bispebjerg i København forventes pakket til bristepunktet med 1300 mennesker lørdag klokken 13, når den tidligere socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensen bisættes.

Det bliver ikke bare en kirkelig, men også en folkelig begivenhed, lyder det fra den tidligere biskop over Århus Stift Kjeld Holm. Han står for bisættelsen af Anker Jørgensen.

- Anker Jørgensen var et sjældent menneske, en stor personlighed og betydningsfuld for Danmark, så selvfølgelig er det noget specielt.

- Jeg mener, at han var en af landets bedste statsministre, fordi han var en af de mest folkelige og nærværende, vi har haft.

- Han havde mange, som følte sig tæt på ham, og det er derfor, det er specielt. Han var dus med hele det danske folk. Det bliver en kirkelig og folkelig begivenhed, og sådan skal det være, siger Kjeld Holm.

Anker Jørgensen døde 20. marts i en alder af 93 år. Og den dag kunne Kjeld Holm for alvor påbegynde forberedelserne til bisættelsen.

For den tidligere biskop har i en håndfuld år vidst, at han skulle stå for Anker Jørgensens bisættelse, når den tidligere statsminister døde.

De to herrer mødte hinanden i forbindelse med den tidligere socialdemokrat Svend Aukens begravelse i 2009.

Kjeld Holm holdt mindegudstjeneste for Svend Auken, og ved bisættelsen i Frederiksberg Kirke sad Kjeld Holm og Anker Jørgensen ved siden af hinanden.

- Vi faldt i en meget hyggelig snak. Kort tid derefter fik jeg en henvendelse fra hans nærmeste om, hvorvidt jeg ville stå for bisættelsen, når han døde. Og så har vi selvfølgelig været sammen nogle gange siden, siger Kjeld Holm.

Den tidligere biskop vil ikke på forhånd røbe, hvad han vil sige om Anker Jørgensen ved bisættelsen.

- Jeg har skrevet min bisættelsestale, men den vil jeg holde for mig selv. Jeg vil selvfølgelig sige noget om hans betydning, men også om det indtryk, han har gjort på mig ved personligt samvær.

- En ting er, hvad han betød for landet, noget andet er, at han også var et utroligt spændende menneske at lære at kende, siger Kjeld Holm.

Anker Jørgensen vil blive stedt til hvile på Vestre Kirkegård i København blandt andre socialdemokratiske koryfæer.

Han var formand for Socialdemokraterne fra 1972 til 1987 og statsminister i to perioder fra henholdsvis 1972 til 1973 og fra 1975 til 1982.

Bisættelsen er offentlig, men der er på forhånd omkring 400 særligt inviterede gæster til stede.

Dørene åbnes ifølge kirken klokken 12, men de lukkes igen, når der ikke er flere pladser i kirken.

10 kommentarer
Vis kommentarer