Anker vil høre et rødt flag smælde

Helt i Anker Jørgensens ånd vil der være mange røde fagforenings- og partifaner ved hans bisættelse

Helle Thorning-Schmidt vil være til stede ved Anker Jørgensens bisættelse. Her ses hun sammen med Anker ved daværende LO-formand Hans Jensens fødselsdag. (Foto: Johnny Frederiksen, POLFOTO)
Helle Thorning-Schmidt vil være til stede ved Anker Jørgensens bisættelse. Her ses hun sammen med Anker ved daværende LO-formand Hans Jensens fødselsdag. (Foto: Johnny Frederiksen, POLFOTO)

Det kan minde om en statsbegravelse, men såvel Anker Jørgensens familie som den socialdemokratiske partitop med Mette Frederiksen i spidsen gør opmærksom på, at det er en privat ceremoni, når Danmarks tidligere statsminister bliver bisat fra Grundtvigs Kirke på Bispebjerg i København.

Hvis det havde været en statsbegravelse, ville den kongelige familie have været repræsenteret, men da Anker Jørgensen trådte tilbage som statsminister i 1982 er kotume, at kongehuset sender en krans til bisættelsen men ingen repræsentanter.

Røde faner
I stedet vil kirken i Anker Jørgensens ånd være omkranset af røde faner.

En af Anker Jørgensens yndlingssange er den gamle arbejdersang: ’Når jeg ser et rødt flag smælde’, der blev skrevet i 1923 af Oskar Hansen.

Anker Jørgensen elskede de røde fagforenings- og partifaner, og det er derfor i den ånd, at deltagerne ved bisættelsen i dag skal synge ’Når jeg ser et rødt flag smælde’.

Anker Jørgensen havde på sine gamle dage let til tårer.

Når han hørte, ’Når jeg ser et rødt flag smælde’, kneb det for ham at holde tårerne tilbage.

I selve kirkerummet vil der være to faner - en fagforeningsfane og en partifane - men uden for kirken vil der være en faneborg af såvel fagforenings- som partifaner.

S betaler
Det er Anker Jørgensens fire børn, Kirsten, Mette, Peter og Lars, der sammen med Socialdemokraterne står for bisættelsen og arrangementerne bagefter i Vega og på Christiansborg Slotsplads.

Ekstra Bladet erfarer, at det er Socialdemokraterne, der betaler for mindehøjtideligheden.

Hele den socialdemokratiske ledelse med formand Mette Frederiksen, de to næstformænd Frank Jensen og Mogens Jensen samt den nye partisekretær Jan Juul Christensen i spidsen møder op ligesom de tre tidligere S-formænd Poul Nyrup Rasmussen, Mogens Lykketoft og Helle Thorning-Schmidt.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og kirke- og kulturminister Bertel Haarder samt Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, kommer også til bisættelsen i Grundtvigs Kirke.

Plads til 1300
Der er plads til ca. 1300 personer i kirken. Heraf har Anker Jørgensens familie og Socialdemokraterne har inviteret 400 særlige gæster (eksempelvis familie, nære venner, tidligere socialdemokratiske ministre, politikere fra alle Folketingets ni partier, repræsentanter for fagbevægelsen og repræsentanter for de socialdemokratiske søsterpartier i Grønland, Færøerne, Norge og Sverige).

Anker Jørgensen har frabedt sig blomster til bisættelsen.

I stedet har han opfordret folk til at sende et beløb til Dansk Folkehjælp, Muskelsvindfonden eller Læger Uden Grænser.

Men helt uden blomster slipper Anker Jørgensen nok ikke, for der skal nok dukke en rød rose eller to op.

VEGA og Christiansborg
Når Anker Jørgensens båre er blevet kørt fra Grundvigs Kirke, bliver der et mindearrangement i VEGA på Enghavevej på Vesterbro.

Da Anker Jørgensen i 1982 fejrede sin 60 års fødselsdag skete det i VEGA, men da hed stedet Folkets Hus.

Mindehøjtideligheden slutter på Christiansborgs Slotsplads fra kl. 18, hvor der vil være musik af Peter A. G. og Per Frost fra Gnags samt Allan Olsen.

89 kommentarer
Vis kommentarer