Annonce:
Annonce:

Anklage om skjult lobbyisme på News: Minister i krig med TV2-profil

TV2-profils økonomiske interesser skjult for seerne: Transportminister Ole Birk Olesen afviste møde med lobbyisten Michael Kristiansens kunde – og blev senere stemplet som uduelig af selvsamme Michael Kristiansen i fjernsynet

TV2-seerne bør oplyses om Michael Kristiansens skjulte kommercielle interesser på transportområdet, når han gang på gang stempler mig som en dårlig minister i Tirsdagsanalysen, mener transportminister Ole Birk Olesen. LA-ministerens kritik bakkes op af professor i journalistik Mark Ørsten. Foto: ritzau/Jens Dresling/TV2
TV2-seerne bør oplyses om Michael Kristiansens skjulte kommercielle interesser på transportområdet, når han gang på gang stempler mig som en dårlig minister i Tirsdagsanalysen, mener transportminister Ole Birk Olesen. LA-ministerens kritik bakkes op af professor i journalistik Mark Ørsten. Foto: ritzau/Jens Dresling/TV2
Annonce:
Følg Politik

TV2’s faste kommentator Michael Kristiansen misbruger sin dobbeltrolle som lobbyist for erhvervslivet og politisk ekspert i det populære program ’Tirsdagsanalysen med Mogensen & Kristiansen’.

Sådan lyder anklagen fra transportminister Ole Birk Olesen (LA). På det seneste er han flere gange blevet stemplet som komplet uduelig for åben skærm af netop Michael Kristiansen, der har sit eget kommunikationsfirma. Præcis samtidig har Ole Birk haft en voldsom konflikt i medierne med en af Kristiansens kunder.

– Michael Kristiansen er ansat til at gøre seerne klogere på politik. Men TV2 oplyser ikke seerne om, at han også modtager løn fra firmaer, som vil påvirke den politiske proces. Michael Kristiansen vil gerne holde møder med mig om Femernbælt på vegne af rederiet Scandlines, som ikke ønsker Femernforbindelsen bygget. Men jeg har afvist at mødes med ham om det, siger Ole Birk.

Annonce:

– TV2's seere får jo ikke at vide, at den politiske ekspert i studiet har et horn i siden på mig, fordi jeg ikke vil hjælpe ham med at tjene penge på hans lobbyvirksomhed. Han kan måske ikke tjene de penge, som han ellers ville kunne tjene. Det kan resultere i, at han vil prøve at få mig fjernet som minister – og så i stedet få en transportminister, som vil være interesseret i at holde møder med ham, forsætter LA-ministeren.

Skatteplan lækket til avis
En aktindsigt i dialogen mellem Transportministeriet og Kristiansen+Partners viser, at Michael Kristiansen forgæves har forsøgt at mødes med Ole Birk om netop Femern-forbindelsen på vegne af Scandlines.

Ole Birk blev efterfølgende i programmet – af Michael Kristiansen den 29. august – utvetydigt kædet sammen med den omstridte lækage af regeringens skatteudspil til Politiken. En skadelig påstand, som Kristiansen ikke dokumenterede. 

14 dage senere gav Michael Kristiansen igen dumpekarakter til Ole Birk: Makkerparret Mogensen & Kristiansen anbefalede en øjeblikkelig ministerfyring.

Op til - og mellem - de to programmer lå Ole Birk i en usædvanlig skarp krig med Scandlines.

Annonce:

Påfaldende sammentræf
I DR, Økonomisk Ugebrev og andre medier kritiserede Ole Birk rederiet for at modarbejde Femern-forbindelsen, som et flertal i Folketinget har vedtaget. Ifølge Ole Birk støtter Scandlines ’illegitimt’ de tyske lobbyister, som bekæmper den faste forbindelse, hvilket fik rederiets topchef til at svare hårdt igen.

– Det er jo påfaldende, at samtidig med, at jeg har en diskussion med Scandlines i offentligheden - så har TV2 en medarbejder, som får løn af Scandlines. Han sidder så i TV2’s politiske program, hvor han også får løn for at fortælle, at den minister - som altså for øjeblikket diskuterer med Michael Kristiansens kunde i offentligheden – ifølge Michael Kristiansen også en rigtig dårlig minister, siger Ole Birk Olesen.

Når TV2 hver uge bruger Michael Kristiansen som politisk ekspert, så står tv-stationen ifølge Ole Birk inde for kommentatorens troværdighed over for seerne.

Annonce:

– Og dermed også at han ikke har privatøkonomiske interesser i at være ude med riven efter bestemte politikere. Det ville gøre seerne klogere, hvis der - hver gang Michael Kristiansen udtaler sig om mig - samtidig stod på skærmen, at han forgæves forsøger at tjene penge hos Scandlines på at arrangere møder med mig, siger Ole Birk Olesen, der afviser, at han har lækket regeringsudspillet til Politiken.

Kristiansen fortryder intet: – Manden ER komplet uduelig

Værterne på Tirsdagsanalysen på TV 2 News. Fra venstre: Peter Mogensen, Anne Vig og Michael Kristiansen. Foto: TV2 (artiklen fortsætter under billedet)
Værterne på Tirsdagsanalysen på TV 2 News. Fra venstre: Peter Mogensen, Anne Vig og Michael Kristiansen. Foto: TV2 (artiklen fortsætter under billedet)
 

– Bør du ikke i Tirsdagsanalysen oplyse, at du har en kunde, som er ret utilfreds med den minister, som I taler om?

– Nej, det synes jeg faktisk ikke. De to ting har ikke noget med hinanden at gøre. Man behøver ikke at være professor i politik for at gennemskue, at Ole Birk muligvis er en af de mest uduelige ministre, som vi nogensinde har haft. 

– Det er ikke særlig rart for en privat virksomhed at være uvenner med ministeren. Så det kunne måske være klogt, at jeg sagde noget pænt om ministeren i fjernsynet for at skabe et bedre forhold. Det gør ikke forholdet mellem Scandlines og ministeren bedre, at jeg siger, at manden er komplet uduelig. 

– Men jeg har ikke skænket det en tanke, at der var den konflikt samtidig med, forklarer Michael Kristiansen.

– Du har prøvet at få et møde med ham. Men måtte nøjes med hans særlige rådgiver?

Annonce:

– Scandlines har bedt om et møde med transportministeren. Det har de ikke fået. Jeg har så holdt et møde med hans rådgiver. Det handler om at spørge, om virksomheden ikke kan få et møde med ministeren. Det er jo det, jeg lever af.

Michael Kristiansen erkender, at konflikten mellem Ole Birk Olesen og Scandlines er usædvanlig voldsom: 

– Men det var ikke nogen stor offentlig sag. Det var ikke i fjernsynet. Hvis det var kommet i fjernsynet, så ville jeg have sagt det.

– Og hvis vi skulle have diskuteret Femern i udsendelsen, så ville jeg have sagt til Anne Vig (studieværten, red.), at der kunne være en interessekonflikt. Men i det her tilfælde synes jeg ikke, at det skulle varedeklareres. 

– I siger, at statsministeren bør finde en anden transportminister. Det er vel i Scandlines interesse på et tidspunkt, hvor konflikten er så skarp – og Ole Birk ikke engang vil mødes med rederiet?

– Jo men, man skal bare huske, at den største kunde i min verden det er altså TV2. Fordi dem har jeg arbejdet for i ti år.

 

Professor i journalistik: Skader TV2’s troværdighed

TV2 bør oplyse om Michael Kristiansens kunde, som ligger i krig med Ole Birk Olesen, mener RUC-professor Mark Ørsten. Foto: PR (artiklen fortsætter under billedet)
TV2 bør oplyse om Michael Kristiansens kunde, som ligger i krig med Ole Birk Olesen, mener RUC-professor Mark Ørsten. Foto: PR (artiklen fortsætter under billedet)
 

Annonce:

TV2 burde have oplyst seerne om Michael Kristiansens økonomiske interesser inden for transportområdet, da han kritiserede Ole Birk Olesen i ’Tirsdagsanalysen’. 

Det forklarer professor i journalistik Mark Ørsten fra RUC:

– Det er enormt vigtigt, at vores nyhedsmedier fremstår saglige og objektive i deres kritik. Her er så en mand, som arbejder aktivt som lobbyist, og som repræsenterer en modsætning til en minister. Så det ville være smart af TV2 at oplyse det til seerne. 

– Det smarteste havde nok været, at Michael Kristiansen havde trukket sig fra at kommentere på Ole Birk og overladt det til Peter Mogensen. Eller at TV2 havde haft en anden kommentator i studiet. 

– Så ville man være helt sikker på, at man ikke oplevede en sammenblanding, og TV2 ville være sikker på, at en relevant kritik af en minister ikke ville drukne anklager om interessesammenfald, siger Mark Ørsten.

– De snakkede ikke om Femern og Scandlines i programmet?

Annonce:

– Men de snakker om Ole Birk. Jeg har bemærket, at de går hårdt til ham. Det er selvfølgelig en voldsom kritik at foreslå, at en minister skal gå af. Der ville det være i TV2’s interesse at deklarere et potentielt interessesammenfald. Ellers risikerer man, at der stilles spørgsmål ved TV2’s troværdighed, siger Mark Ørsten.

 

TV2-chef: Det kommer ikke seerne ved

Kanalchef Ulla Pors afviser, at det kommer seerne ved, at Michael Kristiansen har en kunde, som har en interesse i at få Ole Birk Olesen udskiftet. Foto: MIKLOS SZABO (artiklen fortsætter under billedet)
Kanalchef Ulla Pors afviser, at det kommer seerne ved, at Michael Kristiansen har en kunde, som har en interesse i at få Ole Birk Olesen udskiftet. Foto: MIKLOS SZABO (artiklen fortsætter under billedet)
 

Kanalchef for TV2 News, Ulla Pors, afviser kritikken fra Ole Birk Olesen og Mark Ørsten.

– Michael Kristiansen har en kunde (Scandlines), som er meget utilfreds med transportministeren. Og så foreslår Kristiansen transportministeren fyret i et TV2-program. Bør seerne ikke havde den oplysning?

– Alle ved, at han arbejder for private kunder, som han rådgiver. Han udtaler sig om flere ministre i hvert program. Jeg kan ikke se noget problematisk ved det konkrete eksempel.

– Vi har den aftale, at Michael Kristiansen ikke rådgiver politikere og partiorganisationer. Jeg har fuld tillid til, at han overholder den aftale. Når de ikke taler om Femernforbindelsen i programmet, så er der ikke noget problem.

– Kan du oplyse, hvem Michael Kristiansen i øvrigt har som kunder?

– Jeg kan naturligvis ikke give oplysninger om Michael Kristiansens kunder.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Vi har et samfund, hvor systemet er blevet vigtigere end borgeren

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: