Arne Melchiors søn: Sådan døde far

På trods af sine 91 år var Arne Melchior nysgerrig og videbegærlig til det sidste, fortæller hans ældste søn, der ikke var forberedt på sin fars pludselige død

Arne Melchior blev næsten 92 år. Alligevel kom hans død som et chok for familien. - Han var gammel, ja. Men han var super glad på sine gamle dage. Jeg tror, at meget af det skyldes hans kone Nina, som sørgede for, at han blev passet og kunne bo hjemme helt til det sidste, siger Dan Melchior, der er ældste søn af nu afdøde Arne Melchior. Foto: Polfoto.
Arne Melchior blev næsten 92 år. Alligevel kom hans død som et chok for familien. - Han var gammel, ja. Men han var super glad på sine gamle dage. Jeg tror, at meget af det skyldes hans kone Nina, som sørgede for, at han blev passet og kunne bo hjemme helt til det sidste, siger Dan Melchior, der er ældste søn af nu afdøde Arne Melchior. Foto: Polfoto.

Fredag aften var familien Melchior samlet til den traditionelle jødiske fredagshøjtid Sabbath hos Arne og Nina. Der var intet, der tydede på, at det ville være sidste gang, patriarken Arne ville invitere, underholde og nyde sine nærmestes selskab.

Men lørdag gik det meget, meget stærkt. Sidst på eftermiddagen blev 91-årige Arne Melchior dårlig.

- Der blev ringet efter en ambulance. Og far døde enten i ambulancen eller umiddelbart efter ankomsten til Traumecentret, fortæller 60-årige Dan Melchior, som er Arne Melchiors ældste søn, om den tidligere minister.

- Hans kone Nina var hos ham, ligesom hans ene barnebarn, der er læge, var hos ham. Jeg selv kom fem minutter efter ambulancen, men da var det for sent.

- Far fik - som vi vel alle sammen ønsker os, når den tid kommer - en hurtig død. Det har han selv talt om, at han godt kunne tænke sig. Han ville ikke ligge syg i lang tid med mange smerter. Det undgik han, og det gør mig selvfølgelig glad at tænke på.

Lun og humoristisk
Søndag, dagen efter Arne Melchiors død, sidder Dan Melchior ved sin afdøde fars side og våger over ham, som er en meget vigtig del af de jødiske begravelsesforberedelser, hvor et lig aldrig må lades alene i tiden inden begravelsen. Herfra mindes Arne Melchiors søn fra første ægteskab sin far med et smil på læben.

- Far har altid været meget livsglad og nysgerrig på alt og har sat sig ind i de underligste ting. Det gjaldt ikke kun politik. Hvis der var et ord eller en talemåde, han ikke forstod eller kendte, slog han det op i ordbøger og leksikaer. Han var ekstremt videbegærlig.

- Han var også lun og humoristisk. Han pralede særligt i sine yngre år med, at han havde tænkt sig at leve evigt. Og som han sagde: 'indtil videre går det jo meget godt. Der er i hvert fald ikke nogen, der kan modbevise det endnu'.

Det blev det dog endegyldigt lørdag eftermiddag. Tidligere medstifter af Centrum-Demokraterne, trafikminister og minister for kommunikation og turisme efterlader sig tre børn, ni børnebørn og syv oldebørn.

- Han elskede sin familie - også ud over de nærmeste. Han elskede, når hele den store flok var samlet. Og det gjorde vi andre også, for - som vi siger i familien: 'kedeligt, det var det aldrig'.

Engell: Sådan husker jeg Arne Melchior

En travl far
I sine velmagtsdage, fortæller Dan Melchior, havde hans far en særlig aura omkring sig, der gjorde, at når han trådte ind i et lokale. blev alle stillede og lyttede, og ville man diskutere med familiens overhoved, skulle man stå tidligt op og have læst på lektien.

- Ellers fik man et argument i hovedet, som man ikke kunne slå tilbage på. Men med årene blev han dog rundere og blidere.

- Både børnebørn og oldebørn har jo også elsket at komme hos ham, fordi han var så interesseret i dem. Han spurgte ind til, hvad de lavede og gjorde - og han lyttede.

- Hvordan var han som far?

- Jeg husker, at han var meget travl i sine unge dage. Han var meget til stede - når han var der. Men han var også rigtig meget væk, fortæller Dan, der dog understreger, at han, efter sine forældres skilsmisse, da Dan var ti år, boede hos sin mor og derfor 'sikkert' har en anden opfattelse af det, end hans yngre brødre vil have.

Var for følsom
- Far sagde selv, at han var alt for følsom til politik. Og det var han også. Han tog alt ind og blev virkelig påvirket. Han tog det for eksempel ekstremt nært, hvis medierne skrev en negativ historie om ham.

Arne Melchiors sidste interview

I 2002 udgav Arne Melchior erindringsbogen 'Gave og opgave', hvori han skrev, at han 'i tiden frem til jeg skal stille træskoene, agter jeg at leve hver eneste dag af mit liv, som om jeg aldrig skulle bestille andet'.

- Og det synes jeg, at han har gjort. Det har måske ikke været fuldt ud muligt de sidste par år, men ellers har det. Der skulle ske noget. Han skulle lære noget nyt. Han var nysgerrig til det sidste, fortæller Dan Melchior.

Familien Melchior oplyser, at Arne Melchior begravelse finder sted mandag 26. september klokken 14.00 på Mosiask Vestre Begravelsesplads i København.

Arne Melchior er død: Se billederne fra hans liv

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.