Med ny lov: Ingen ville opdage akut-bedrag

Ekstra Bladets afsløringer af de hemmeligholdte tal for udfaldstruede ledige ville ikke kunne finde sted under den nye offentlighedslov, vurderer to eksperter

Fremover bliver det nemmere for politikere som Mette Frederiksen at skjule grundlaget for deres beslutninger (Foto: Rumle Skafte).
Fremover bliver det nemmere for politikere som Mette Frederiksen at skjule grundlaget for deres beslutninger (Foto: Rumle Skafte).

Fremover bliver det nemmere for magthaverne at skjule grundlaget for deres beslutninger over for offentligheden.

Med den nye offentlighedslov, der efter planerne træder i kraft næste år, kan politikerne nemlig skjule deres makværk for offentligheden.

Ekstra Bladet afslørede i forrige uge, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) og finansminister Bjarne Corydon (S) samt embedsmændene i de to ministerier i op til en måned skjulte de rigtige tal for, hvor mange der ville miste dagpenge i første halvår af 2013.

Regeringen har fastholdt, at 7.000-12.000 ville miste deres dagpenge, selv om embedsmænd i de to ministerier vidste, at det dobbelte antal - op til 23.000 mennesker - ville ryge ud af dagpengesystemet i perioden.

Afsløringerne sker på baggrund af en aktindsigt i dokumenter fra Beskæftigelsesministeriet.

Men ifølge juraprofessor Carsten Henrichsen fra Københavns Universitet og forskningschef i mediejura Oluf Jørgensen ved Danmarks Medie-og Journalisthøjskole ville afsløringerne aldrig være kommet frem med den nye offentlighedslov, der træder i kraft 1. januar 2014.

Læs også :

Se også: Mette skjulte akutfiasko

Nye undtagelser
- De her afsløringer ville ikke komme frem. I den nye offentlighedslov kommer der nye undtagelser for aktindsigt i grundlaget for de politiske beslutninger. Dels i reglen om ministerbetjening og dels i en ny undtagelse om dokumenter, der er udvekslet mellem ministerier og ordførere, som indgår en politisk aftale, siger Oluf Jørgensen til Ekstra Bladet.

Han henviser til, at flere af de centrale dokumenter bag Ekstra Bladets afsløringer falder ind under de regler, der træder i kraft fra næste år.

Carsten Henrichsen er enig.

' Min vurdering er, at de nævnte dokumenter og oplysninger heri vil være undtaget fra aktindsigt efter de nye regler i offentlighedsloven', skriver han i et svar til Ekstra Bladet.

Han begrunder det blandt andet med, at der i den konkrete sag er tale om dokumenter, der udveksles i forbindelse med, at en minister kan eller vil få behov for rådgivning af embedsmænd.

Læs også:

Se også: Mette F: Erkender, at hun skjulte sandhed i 24 dage

Ingen pligt til åbenhed
I akterne fremgår det, at embedsmænd i Beskæftigelsesministeriet var orienteret om de nye og højere tal for udfaldstruede ledige allerede 5. december 2012, selv om offentligheden først blev orienteret 10. januar 2013.

Mette Frederiksen blev efter eget udsagn først opmærksom på de nye og endelige tal 17. december. Den 7.december 2012 får Finansministeriet besked om de nye tal.

Men med den nye offentlighedslov eller ' Lov om offentlighed i forvaltningen', som den officielt hedder, ville Ekstra Bladets afsløringer altså ikke kunne lade sig gøre.

- Ministerierne vil fortsat have ret til at udlevere oplysninger, men ikke længere pligt, siger Oluf Jørgensen.

Han peger på, at det kan blive et alvorligt problem for afslørende journalistik i fremtiden.

- Der er mange sager, der ikke vil komme frem efter den nye lov. Det er hver gang, der træffes politiske beslutninger i ministerierne, eller hver gang ordførere mødes med ministeren for at indgå en politisk aftale. Det er en alvorlig begrænsning, siger han.

Læs også:

Se også: Finansministeriet vidste alt om dagpenge-skandale

Systemet har magten
Oluf Jørgensen vurderer, at politikerne kan være blevet presset af blandt andet embedsmænd i ministerierne til at gennemføre en lov, som de for få år siden var imod.

- Ministrene følger det, som systemet ønsker. Ministrene er i høj grad blevet svage statister. Det er systemet, der ønsker den her lukkethed.

Det kan for eksempel være ved at hemmeligholde beregninger over, hvor mange dagpengemodtagere der mister deres dagpenge, siger han.

Forskningschefen mener, at Ekstra Bladets afsløringer er et godt eksempel på en historie, der bliver sværere at lave fremover.

- Den her sag er god til at illustrere konsekvenserne af de forringede muligheder for, at offentligheden kan kontrollere grundlaget for de politiske beslutninger fremover.

- Det handler om de faglige vurderinger og beregninger over et politisk forslags konsekvenser, og det er helt centralt, siger Oluf Jørgensen.

Justitsminister Morten Bødskov (S) har ikke ønsket at kommentere sagen over for Ekstra Bladet.

Læs mere i Ekstra Bladet i dag

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere