Gjerskov om ny landbrugsaftale: Både godt og skidt

Danske mælkeproducenter kan ånde lettet op. EU's landbrugsministre har besluttet stort set at frede støtten

- Især mælkeproducenter står i en vanskelig situation lige nu, så det er et rigtig godt resultat, at det ser ud som om, vi kan slippe for det. Der bliver kun en mindre omfordeling, lyder det fra Mette Gjerskov. (Foto: Peter Mydske)
- Især mælkeproducenter står i en vanskelig situation lige nu, så det er et rigtig godt resultat, at det ser ud som om, vi kan slippe for det. Der bliver kun en mindre omfordeling, lyder det fra Mette Gjerskov. (Foto: Peter Mydske)

Efter halvanden døgns hårde forhandlinger er EU's landbrugsministre blevet enige om en reform af den fælles landbrugspolitik.

Reformen skal nu forhandles med EU-Parlamentet, før den kan blive til virkelighed for landmænd i Danmark og resten af EU.

Med ved forhandlingsbordet var fødevareminister Mette Gjerskov (S), og hun er tilfreds med aftalen, som hun betegner som det muliges kunst.

- Det er et kludetæppe. Der er noget, der er godt, og noget, der er skidt, siger ministeren til Ritzau.

Hun har især kæmpet for, at støtten til danske mælkeproducenter ikke skulle omfordeles til andre former for landbrug. Men de dramatiske indtægtsforskydninger, der kunne rive gulvtæppet væk under de danske mælkeproducenter, er blevet afværget.

- Især mælkeproducenter står i en vanskelig situation lige nu, så det er et rigtig godt resultat, at det ser ud som om, vi kan slippe for det. Der bliver kun en mindre omfordeling, lyder det fra Mette Gjerskov.

En anden dansk mærkesag er grøn omstilling. Her har ministrene blandt andet besluttet muligheden for at støtte investeringer med gavnlige effekter på miljø og klima skal forbedre, sådan at EU kan give et tilskud på op til 75 procent.

- Jeg kunne godt have tænkt mig noget mere, og at det var mindre bureaukratisk, men der er mange positive takter på grøn omstilling, mener ministeren.

Hvad angår arbejdet med fortsat markedsorientering af det europæiske landbrug, er hun til gengæld skuffet.

- Der er nogen i Europa, der er meget bagudskuende og gerne vil have lukkede markeder og lukkede grænser, og hvor det bare handler om at støtte og glemme alt om markedsvilkår, siger ministeren.

Hun peger blandt andet på at afskaffelsen af sukkerkvoterne er udskudt til 2017, og at det igen bliver muligt at gøre flere dele af støtten produktionsafhængig.

- Det er en meget gammel måde at regulere landbruget på, mener hun.

Den endelige landbrugsreform skal efter det irske formandskabs ønske være på plads inden udgangen af juni.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere