S og V i opgør om EU-budget

Medlemmer af Europa-Parlamentet fra Socialdemokraterne og Venstre kan ikke blive enige om at stemme for eller imod EU-budgetaftalen

Dan Jørgensen, der er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne. (Foto Jens Dresling/Polfoto)
Dan Jørgensen, der er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne. (Foto Jens Dresling/Polfoto)

Europa-Parlamentet har onsdag stemt nej til den budgetaftale, som EU's stats - og regeringschefer fik igennem med meget besvær for lidt over en måned siden.

En aftale, som den danske regering forhandlede hjem med støtte fra Venstre, og som blandt andet indeholdt en årlig rabat på det danske medlemskab på én milliard kroner.

Men i Europa-Parlamentet er der ikke enighed blandt de to partier, og nu har Venstres medlemmer netop stemt nej til budgetaftalen i parlamentet. Det har vakt vrede hos den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet med blandt andre Dan Jørgensen.

Læs også:

Se også: EU-lande enige om budget for de næste år

S: Det er landsskadelig virksomhed
Dan Jørgensen er skuffet over, at hans landsmænd og politiske kollegaer fra Venstre har valgt at modsætte sig den nuværende budgetaftale i Europa-Parlamentet.

- Jeg vil kalde det landsskadelig virksomhed. Jeg synes, det er utroligt, at Venstre, der gik til Europa-parlamentsvalg på at ville forsvare de danske interesser, nu stemmer imod en aftale, der sikrer Danmark en milliard kroner om året.

- Det er hyklerisk at Venstre i Folketinget giver mandat til at forhandle sådan en aftale hjem, mens Venstre i Europa-Parlamentet så åbenbart har en anden holdning, siger Europa-parlamentsmedlem Dan Jørgensen til ekstrabladet.dk.

Udover en milliardrabat til Danmark indeholdt aftalen blandt andet et nyt og lavere loft over, hvor stort EU budgetet kan blive. Der blev taget penge fra for eksempel landbrugsstøtte, men bevilget mere til forskning og infrastruktur.

- Lige nu, hvor vi står midt i en krise, og hvor alle skal stramme livremmen, er det efter vores opfattelse ikke det rigtige tidspunkt at poste en masse penge ud i EU. Venstre i Europa-Parlamentet undergraver deres eget parti i Danmark, siger Dan Jørgensen.

Læs også:

Se også: EL og SF om EU-budget: For meget støtte til landbruget

Venstre: Det er vrøvl
Medlem af Europa-Parlamentet for Venstre Morten Løkkegaard ryster på hovedet af den socialdemokratiske kritik. Han bliver således oprevet over, at Dan Jørgensen kalder et 'nej' for 'landsskadelig' virksomhed.

- Det er noget vås og helt ude i hampen. Dan Jørgensen er vist på vej i Folketinget? Det er prisværdigt, at han er loyal over for sine partikammerater derhjemme. Det her nej er fuldstændig foreneligt med Venstres linje i Folketinget. Hvis man vil gøre forslaget endnu bedre, har man ikke andre muligheder end at stemme nej, siger Morten Løkkegaard til ekstrabladet.dk.

Han mener ikke, at et nej bringer den danske milliardrabat i fare og peger på, at den danske regering og Europa-Parlamentet har forskellige roller i forhold til udformningen af det endelige budgetforslag.

- Det her nej er jo ikke et nej til budgettet som sådan. Det er et nej til det udkast, der ligger nu, og som vi i vores rolle i parlamentet skal forhandle videre på, så det kan blive endnu bedre, og så vi kan sikre os et bedre forhandlingsudgangspunkt. Der er en masse ting i budgettet, som ikke er som det skal være i den ideelle verden, siger Morten Løkkegaard.

Han forsikrer at den danske rabat ikke er i fare i de kommende forhandlinger.

- Den danske rabat og bundlinjen ligger fast, det er prioriteringerne, vi diskuterer. For eksempel synes jeg, at forskningsbudgettet er for lille, siger Morten Løkkegaard.

1 af 2 Morten Løkkegaard, der er medlem af Europa-Parlamentet for Venstre. (Foto: Klavs Bo Christensen/Polfoto)
2 af 2 Dan Jørgensen, der er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne. (Foto Jens Dresling/Polfoto)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere