Hækkerup svarer igen usandt om afghanske tolke

Ministeren jokker på ny i spinaten i sagen om de afghanske tolke. Onsdag svarede han usandt i folketingssalen

Forsvarsministeren har ellers adskillige gange hævdet, at Danmark ikke benytter lokale tolke i Afghanistan og brugt det som argument imod, at de skal have asyl i Danmark. (Polfoto/Finn Frandsen)
Forsvarsministeren har ellers adskillige gange hævdet, at Danmark ikke benytter lokale tolke i Afghanistan og brugt det som argument imod, at de skal have asyl i Danmark. (Polfoto/Finn Frandsen)

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) erkender onsdag aften, at han nu af to omgange har givet fejlagtige informationer i sagen om de afghanske tolke.

Under onsdagens spørgetime i folketingssalen blev forsvarsministeren spurgt om, hvor længe han har vidst, at det danske forsvar har brugt tolke ansat af amerikanerne.

- Der svarede jeg, at det blev jeg gjort opmærksom på i går (tirsdag, red.). Men da jeg går derfra, kan jeg godt mærke, at det er noget, jeg må få tjekket.

- Så jeg beder mine embedsmænd om at undersøge, om jeg er blevet orienteret om det tidligere. Og jeg må så konstatere, at jeg modtog en mail den 14. februar med et vedhæftet notat, hvoraf oplysningen fremgår, siger Nick Hækkerup til Ritzau.

Derfor har han nu sendt en berigtigelse til Folketinget.

Balladen omkring Danmarks brug af lokale tolke i Afghanistan begyndte allerede søndag, da TV2 Nyhederne afslørede, at forsvaret i syv tilfælde har brugt lokale tolke i Helmand i Afghanistan.

Forsvarsministeren har ellers adskillige gange hævdet, at Danmark ikke benytter lokale tolke i Afghanistan og brugt det som argument imod, at de skal have asyl i Danmark.

Under onsdagens spørgetime var han skydeskive for både Venstre og Enhedslisten, som beskyldte ministeren for at lyve om tolkene, der kan være i fare på grund af Taleban.

Forsvarsministeren erkendte imidlertid sin fejl:

- Jeg vil gerne beklage, at jeg gav forkerte oplysninger til den danske befolkning. Jeg kom til at sige noget forkert. Der ligger ingen ond vilje bag. Heller ikke ønsket om at føre nogen bag lyset. Jeg er trist over, at jeg har været upræcis, sagde han og tilføjede:

- Men jeg har ikke tænkt mig at skubbe ansvaret fra mig. Det er mit.

Efter onsdagens brøler lægger han sig igen fladt på ryggen:

- Der er ingen i hele kongeriget, der hellere ville være det her foruden, end mig. Men vi skal være åbne omkring de ting, vi laver i forsvaret. Både når det går godt og skidt. Og det gælder selvfølgelig også ministeren.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere