Løkke freder regeringen i forhandlinger om vækstplan

'Små detaljer' adskiller S-R-SF og blå blok fra en aftale om regeringens vækstplan, siger Venstres formand

Selvom Enhedslisten siger blankt nej til en central del af regeringens vækstplan, så behøver statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ikke frygte, at planen falder eller at hun kan tvinges til at udskrive folketingsvalg.

Venstres formand Lars Løkke Rasmussen understreger nemlig, at Venstre har tænkt sig at stemme for de besparelser på kommunernes budget, som Enhedslisten siger nej til.

Regeringen har allerede aftalt økonomien med kommunerne (KL), og det vil Venstre ikke modsætte sig:

- Hvis man kigger i historiebøgerne, så tror jeg ikke, at man kan finde et historisk eksempel på, at Venstre ikke har støttet et aktstykke, som bærer en aftale mellem regeringen og KL igennem, siger Lars Løkke Rasmussen.

Hvis Venstre sagde nej til aftalen kunne det i yderste konsekvens tvinge Helle Thorning-Schmidt til at udskrive valg, fordi kommunernes budgetter udgør halvdelen af den offentlige økonomi.

Regeringen har gjort aftalen med kommunerne til en del af vækstplanen, og Venstre har ikke noget imod at finansiere blandt andet lettelser i selskabsskatten og en genindførelse af boligjobordningen ved at spare på kommunerne.

- Regeringen ønskede oprindeligt at øge de kommunale udgifter, sikre to lærere i klasserne og sikre en række velfærdsrettigheder, nu skærer man i stedet to milliarder på kommunernes udgifter.

- Og har de lavet en aftale med Kommunernes Landsforening om det, så kan jeg personligt godt leve med det, siger Lars Løkke Rasmussen.

Heller ikke De Konservatives formand Lars Barfoed tillægger Enhedslistens raslen med sablen nogen betydning:

- Hvis Enhedslisten fremlagde et mistillidsvotum mod regeringen, så skulle vi nok stemme for. Men sådan går det jo ikke, og derfor forhandler vi nu med regeringen for at få nogle resultater, siger Lars Barfoed.

Både Løkke og Barfoed lægger op til, at regeringen kan få vedtaget sin vækstplan - men partierne vil selvfølgelig gå efter at få indrømmelser, hvis man skal indgå en stor politiske aftale:

- Hvis regeringen vil have vedtaget sin vækstpakke i Folketingssalen, så kan vi i store træk stemme for den, siger han.

Dog har Venstre flere ønsker med til finansminister Bjarne Corydon (S), understreger Lars Løkke Rasmussen:

- Det er fint nok, at regeringen er kommet i tanke om at lette selskabsskatten og reducere den offentlige vækst. Men der er brug for noget mere, siger han og uddyber:

- Der er brug for en målrettet indsats i forhold til de små og mellemstore virksomheder. Og der er brug for at se på energiafgifterne, som tynger mange af vores produktionsvirksomheder.

Samtidig ønsker oppositionen at nedbringe grænsehandlen, lyder det.

Venstre og de øvrige partier i blå blok har reelt vetoret i forhandlingerne, efter at Enhedslisten i weekenden besluttede at stemme imod den del af vækstplanen, som omhandler kommunernes økonomi.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere