Özlem Cekic vil lukke ned for lægernes dobbeltrolle

Fortalere for HPV-vaccinen arbejder også for industrien. Problematisk, mener SF, som kræver fuld habilitet

Danske læger skal holde op med at give gode råd om medicin og vacciner til myndighederne, hvis de samtidig arbejder for firmaerne bag medikamenterne.

Sådan lyder forslaget fra SF, efter flere overlæger og organisationer ifølge Politiken har vejledt og fået penge fra producenterne af vaccinen mod livmoderhalskræft, mens de samtidig har opfordret til at udvide tilbuddet om HPV-vaccinen.

- Vi kræver 100 procent habilitet, så vi ved, lægerne er uafhængige, siger SF's sundhedsordfører, Özlem Cekic, til Ritzau.

- Blandt andet skal det fremover være slut med, at læger kan sidde i rådgivende organer for myndigheder, når de modtager forskningsmidler inden for samme område, som de skal rådgive myndighederne om, tilføjer hun.

Vaccineordningen omfatter i dag kvinder født efter 1985, men overlægerne og organisationerne mener, at den bør udvides til at gælde drenge og ældre kvinder, selvom HPV-vaccinen ikke er godkendt til at forebygge forstadier til kræft hos drenge.

Özlem Cekic mener, det er kritisabelt, at lægerne kan sidde i de såkaldte advisory boards for industrien eller modtage honorarer fra producenterne, mens de også giver råd og vejledning til myndighederne.

- Patienterne og borgerne skal i hvert fald være hundrede procent sikre på, at lægerne er uafhængige og er patientens mand og ikke industriens. Og det skal vi sikre ved at sige, at der skal være helt klare regler, lyder det fra SF's sundhedsordfører.

Flere eksperter og formanden for de praktiserende læger, Henrik Dibbern, kalder dobbeltrollerne dybt kritisable.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere