Ritt B. angriber Thorning: Du er mere højredrejet end Løkke

Risiko for italienske tilstande, hvor vælgerne i afmagt vender sig mod protestpartier, mener Ritt Bjerregaard

Det er til at leve med, at Socialdemokraterne skifter kurs efter i årevis at have afvist at sænke skatten for virksomhederne, mener Ritt Bjerregaard. (Foto: Jens Dresling/Polfoto)
Det er til at leve med, at Socialdemokraterne skifter kurs efter i årevis at have afvist at sænke skatten for virksomhederne, mener Ritt Bjerregaard. (Foto: Jens Dresling/Polfoto)

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kritiseres voldsomt af partifællen Ritt Bjerregaard i et interview i lørdagens Politiken.

Den tidligere minister og EU-kommissær mener, at Thornings regering fører en politik, der er mere højredrejet end det, som man ville se fra Lars Løkke Rasmussen (V), hvis han sad i Statsministeriet.

Det er 'fuldkommen absurd' at sænke selskabsskatten, og embedsmændene har fuldstændig overtaget styringen af den økonomiske politik, lyder det fra Ritt Bjerregaard.

Adspurgt om regeringen fører en mere borgerlig politik, end Venstre ville gøre, siger Ritt Bjerregaard:

- Den ligger generelt set og på en række afgørende punkter til højre for en Løkke-regering. Først og fremmest den økonomiske politik. Sådan nogen som en nedsættelse af selskabsskatten virker fuldkommen absurd, siger Bjerregaard.

Det er til at leve med, at Socialdemokraterne skifter kurs efter i årevis at have afvist at sænke skatten for virksomhederne, mener hun.

Problemet er, ifølge Bjerregaard, at ingen økonomer eller eksperter forventer flere job som følge af nedsættelsen.

Hovedproblemet for regeringen er, ifølge Ritt Bjerregaard, at den mødte uforberedt op, da den fik overdraget magtens tøjler. Helt i modsætning til Anders Fogh Rasmussen, der kunne støtte sig til en drejebog, da han kom til magten i 2001.

- Da man dannede S-R-SF-regeringen måtte S og SF stort set kassere alt det, de var gået til valg på, fordi de radikale vandt valget, siger hun.

Regeringen er også blevet 'alt, alt for afhængig af embedsmændene (...) som styrer hele den økonomiske politik', mener Ritt Bjerregaard.

Den grønne profil er forsvundet i osen fra den manglende betalingsring, som 'man ikke kan finde ud af lave' og fjernelsen af afgifter på lastbiler, siger hun til Politiken.

20 procent af vælgerne er enig med Ritt Bjerregaard i, at regeringen fører en politik, der er mere borgerlig ned den politik, som en Løkke-regering ville stå for. Det viser en Megafon-meningsmåling lavet for Politiken og TV2.

25 procent er uenige i synspunktet, mens 42 procent mener, at Helle Thorning-Schmidt står for en politik, som 'nogenlunde svarer' til den, som Løkke ville føre som regeringsleder.

Ritt Bjerregaard frygter, at valgdeltagelsen vil falde, fordi vælgerne får en opfattelse af, at det ikke gør nogen forskel, hvor de sætter deres kryds.

Og det øger sandsynligheden for fremkomsten af nye populistiske partier, der samler en masse stemmer op. På samme måde som ved det nylige parlamentsvalg i Italien, mener hun.

Anført af en landskendt komiker blev protestpartiet Femstjernebevægelsen det tredjestørste ved det italienske valg.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere