Bødskov bestilte ukritisk undersøgelse af PET

Professor skulle granske, hvorfor PET slettede sager med danske politikere - ikke om reglerne var overholdt

Da regeringspartierne og Enhedslisten i 2012 vedtog at lade juraprofessor Linda Nielsen udrede PET's makuleringer af sager om fremtrædende politikere, forsikrede alle fire partier, at udredningen skulle afdække eventuelle brud på retningslinjerne.

Men Justitsministeriet skrev ikke denne opgave ind i kommissoriet til professoren, skriver Information.

Det fremgår af udredningen, som blev offentliggjort i begyndelsen af februar, og Linda Nielsen bekræfter, at hun ikke fik til opgave at vurdere, om PET havde fulgt retningslinjerne.

- Det var ikke det, jeg skulle, siger hun og oplyser, at hun heller ikke med sikkerhed ville kunne komme med en sådan vurdering, eftersom det ikke er muligt at gennemgå de makulerede sager.

Professor på Aarhus Universitet og forhenværende medlem af PET-kommissionen Jens Vedsted-Hansen vurderer efter at have læst udredningen, at det efter alt at dømme var i strid med retningslinjerne, når PET i løbet af 1990'erne makulerede sagerne.

Linda Nielsen konstaterer da også, at PET's makuleringer "forekommer påfaldende og kan undre".

Men nærmere kommer hun ikke en vurdering af, om tjenesten har brudt reglerne, og på den baggrund kom justitsminister Morten Bødskov (S) i en pressemeddelelse om udredningen den 5. februar med følgende udtalelse:

- Jeg kan med tilfredshed konstatere, at udredningen ikke giver grundlag for at antage, at PET ikke skulle have fulgt de gældende retningslinjer om sletninger.

Venstres retsordfører Karsten Lauritzen kalder sagen "helt kafkask":

- Man siger, at man vil udrede, om reglerne er overholdt. Så skriver man ikke i kommissoriet, at det skal undersøges, om reglerne er overholdt, og så konkluderer man på baggrund af, at man ikke har undersøgt sagens centrale spørgsmål, at der ikke er noget at komme efter.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere