Ministre: Slut med kontanthjælp til unge under 30 år

Regeringen vil fjerne kravet om, at unge på kontanthjælp skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet

(Foto: Rumle Skafte)
(Foto: Rumle Skafte)

Kommer regeringen igennem med sin reform af kontanthjælpen, er det slut med at modtage kontanthjælp, hvis man er under 30 år og i stand til at tage en uddannelse.

Det siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til Berlingske.

- Vi fjerner kravet om, at man skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, når man er ung. Man skal i stedet stå til rådighed for en uddannelse, siger hun.

Sammen med de Radikales leder, økonomiminister Margrethe Vestager, varsler hun et opgør med mange års "laissez faire-holdning" om, at hvis de unge bare lærer at stå op til et ufaglært job, så er alt i orden.

- Men pludselig er du blevet sidst i 30'erne, og de ufaglærte job bliver færre og færre, og så har vi i virkeligheden stillet dig i en dårlig situation. Uddannelse er vejen til at blive selvforsørgende og kunne selv, siger Vestager til Berlingske.

Over 50.000 personer under 30 år modtager kontanthjælp. Hver tredje ufaglærte modtager af ydelsen er ifølge regeringens vurdering parat til at sætte sig på skolebænken.

Økonomisk vil reformen gøre mest ondt på personer mellem 25 og 30 år uden forsørgerpligt. De vil hver måned få knap 4800 kroner mindre i ydelse end tilfældet er nu.

Kontanthjælpen bliver ikke sat ned for personer med store sociale problemer og eventuelt misbrugsproblemer, der endnu ikke er i stand til følge en uddannelse.

Kontanthjælpsreformen kort:

Mandag præsenterer regeringen sin kontanthjælpsreform, men flere af elementerne i udspillet er allerede kendt på forhånd. Her er de:

* For at få folk i arbejde eller uddannelse vil regeringen reducere ydelserne markant til de 25-29-årige. Unge kontanthjælpsmodtagere under 30 år, som er i stand til at tage en uddannelse, vil fremover få en uddannelsesydelse, der svarer til SU, skriver Politiken. Gruppen af 25-29-årige bliver hårdest ramt på pengepungen og mister 4800 kroner før skat i forhold til deres nuværende ydelse.

* Kontanthjælpsreformen skal ifølge Politikens oplysninger give omkring én milliard kroner i provenu. Penge, der skal bruges på den kommende konkurrenceevnepakke.

* En stor del af kontanthjælpsreformen - i alt 360 millioner kroner om året - finansieres ifølge DR Nyheder ved at fjerne kontanthjælpen helt eller beskære den voldsomt hos de såkaldt 'samlevende i papirløse parforhold'. Det betyder, at ugifte, samboende kærester bliver sidestillet med gifte par. Forslaget ventes at ramme 8000 danskere på kontanthjælp.

* Svage kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe 2 og 3 skal have én sagsbehandler frem for en hel række kontakter, når de møder op hos kommunerne. Det skal styrke samarbejdet om kontanthjælpsmodtagerne mellem for eksempel jobcenter, læger og psykiatere. Med reformen skal de to matchgrupper fremover slås sammen.

* Unge kontanthjælpsmodtagere under 30 år skal lære at læse, skrive og regne, og hvis de pjækker, bliver de trukket i kontanthjælpen, skriver Avisen.dk. Forslaget kommer, efter at en rapport har vist, at mindre end 10 procent af de 108.000 bogligt svage kontanthjælpsmodtagere får tilbud om undervisning. Forslaget skal finansieres af den udskældte aktivering.

* Regeringen vil halvere perioden med løntilskud i offentlige virksomheder fra 12 måneder til seks måneder. Det giver en besparelse på 65 millioner kroner om året, som i stedet skal sikre en mere aktiv indsats over for kontanthjælpsmodtagerne med særligt fokus på uddannelse.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere