Minister: Lær at læse eller bliv trukket i kontanthjælp

Når du ikke dukker op til et kursus, som samfundet betaler, får det konsekvenser, siger Mette Frederiksen

Unge kontanthjælpsmodtagere under 30 skal lære at læse, skrive og regne. Og hvis de pjækker, bliver de trukket i kontanthjælpen.

Det mener beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), som nu vil afsætte en kvart milliard til voksenundervisning, skriver Avisen.dk.

Forslaget er et element i det oplæg til en kontanthjælpsreform, som ministeren forventes at præsentere i starten af næste uge.

- Det må være i den unges egen interesse, så jeg vil tro, at langt de fleste vil tage imod det. Man må dog ikke se bort fra, at der er nogle i den her målgruppe, der har ret dårlige erfaringer med at være på skolebænken, siger Mette Frederiksen til Avisen.dk.

Hvis de unge ikke bider på guleroden, lover ministeren pisk.

- Hvis samfundet betaler for et kursus, så dine beskæftigelsesmuligheder bliver bedre i fremtiden, og du ikke dukker op, så kan du sanktioneres, siger hun.

Ministerens forslag er en reaktion på en rapport fra revisions- og rådgivningsfirmaet Deloitte, der udkom i 2012.

Rapporten konkluderede, at mindre end 10 procent af de 108.000 bogligt svage kontanthjælpsmodtagere fik et tilbud om at blive bedre til at læse, skrive og regne.

- At flytte unge fra kontanthjælp over i beskæftigelse kan hurtigt blive et meget kort eventyr. Vi skal have dem til at bide sig fast på arbejdsmarkedet, og det kræver både helt basale færdigheder og uddannelse, siger Mette Frederiksen.

Ifølge ministeren er forslaget et forsøg på at nytænke indsatsen på de kommunale jobcentre.

- Det har været et mantra i mange år, at man hurtigst muligt skulle tilbage på arbejdsmarkedet, hvor vi er ved at dreje beskæftigelsespolitikken derhen, hvor det bliver den bedste vej tilbage, siger hun.

Dermed sætter ministeren igen fokus på jobcentrenes indsats.

- Det burde jo logisk være sådan, at man brugte nogle af kræfterne på det her område, men vi kan se, at det ikke er noget, man bruger ret mange penge på, siger Mette Frederiksen.

Pengene til at finansiere dette element af kontanthjælpsreformen vil regeringen tage fra den udskældte aktivering.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere