Bødskov: Vi kender 10-15 eksempler på bandepatruljer

Der skal sættes hårdt ind over for bandemedlemmer, som agere vagtværn i boligområder, siger justitsministeren

- Hvor kommer du fra?

Det truende spørgsmål er flere danskere angiveligt blevet mødt med i boligområder i København i den seneste tid, når personer med relation til bandemiljøet har patruljeret og ageret private vagtværn.

Ifølge justitsminister Morten Bødskov (S) kender Københavns Politi til 10-15 episoder af den karakter, som nu efterforskes.

- Hvis det finder sted, så ikke alene bekymre det mig. Det forarger mig, og det hører ingen steder hjemme i et retssamfund som vores, siger Morten Bødskov.

I de episoder, som Københavns Politi kender til, har borgere anmeldt, at unge mænd med "bandeudseende" har kontrolleret, stoppet eller undersøgt personer.

- Den intimiderende adfærd har blandt andet bestået i, at man passer folk op og spørge, hvilke ærinder de har i det pågældende område. Og man også kontrollere adgangen til området.

- Samtidig har de pågældende udvist ualmindelig truende adfærd, siger Bødskov.

I enkelte tilfælde har der også været tale om overfald:

- Så det siger sig selv, at politiet ser på det her med meget stor alvor, og det skal de også. Københavns Vestegns Politi har givet udtryk for, at de ikke vil se den intimiderende adfærd og har opfordret borgerne til at anmelde enhver hændelse, siger Morten Bødskov.

Politiet har mulighed for at bruge straffeloven til at rejse sager om ulovlig tvang mod personer, som på den måde patruljere i områderne.

- Der skal sættes hårdt ind over for det her, og jeg er glad for, at politiet er i gang med at efterforske de 10-15 episoder, man har hørt om, siger Morten Bødskov.

Han fastslår dog samtidig, at han ikke har planer om nye initiativer, fordi indsatsen mod bander allerede er på sit højeste med særlige bande-task force, visitationszoner og øget patruljering fra politiets side.

Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, er dog langt fra tilfreds:

- Ministeren har siddet i stolen i halvandet år, men udviklingen går i den forkerte retning, og der er ikke meget, der tyder på, at de initiativer, der er sat i gang, virker.

- Det er nyt, at vi ser banderne kontrollere borgere på denne måde. Samtidig har vi set en massiv vækst i antallet af personer, som er tilknyttet bandemiljøet, siger Karsten Lauritzen.

I den skærpede situation indgår også flere tilfælde, hvor unge i den seneste måned er blevet forsøgt dræbt med skud og knive på den københavnske vestegn, i København og i Nordsjælland.

Alene i denne uge har der været to sager. Mandag aften blev en 19-årig ramt af skud i Skovlunde, og tirsdag eftermiddag blev der affyret flere end 10 skud mod en 27-årig i Høje Gladsaxe.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere