SU-reform rammer værnepligtige hårdt

Værnepligte får ligesom alle andre kun ret til to sabbatår efter studentereksamen for ekstra SU i SU-reform

Værnepligtige unge bliver stillet ringere i SU-systemet end andre unge, når de efter at have været i uniform, starter på en videregående uddannelse, skriver metroXpress onsdag.

Fremover vil studerende nemlig kun have ret til et ekstra års SU ud over normeret studium, hvis de begynder på en videregående uddannelse efter maksimalt to sabbatår.

Og den almindelige værnepligt på fire måneder, som staten kan tvinge alle raske unge mænd til, indgår på lige fod med rygsækrejser i Sydøstasien og højskoleophold i Sønderjylland i de maksimale to sabbatår.

Det bekræfter Uddannelsesministeriet over for metroXpress.

Det kan simpelthen ikke være rigtigt, lyder det fra Kicki Christine Bache, talsperson for de værnepligtiges fagforening Værnepligtrådet.

- Staten kan ikke på den ene side tvinge unge ind i militæret og så på den anden side fratage os retten til to sabbatår, hvor man kan lave, hvad man har lyst til, før man begynder på sit studium.

- Vi må have samme ret til at tage ud at rejse eller på højskole som andre unge uden at blive ramt på SU'en, siger hun til metroXpress.

Også Venstre og Dansk Folkeparti mener, at det er dybt urimeligt og vil ikke være med til at stille værnepligtige ringere i fremtidens SU-system end andre unge. Begge partier er forligspartnere på det nuværende SU-forlig.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) er ikke indstillet på at ændre i regeringens SU-udspil for at imødekomme de værnepligtige.

- Værnepligten er så beskeden, at det i al væsentlighed er sådan, at det er folk, der selv har valgt at aftjene den. Det giver rig mulighed for at starte (på et studium, red.) inden for to år, selv om man har været værnepligtig, siger han til metroXpress.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere