Regeringen til kamp mod hadeforbrydelser

Regeringen vil gøre det nemmere at forebygge hadeforbrydelser. Det glæder de homoseksuelle

Regeringen med social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) i spidsen igangsætter et arbejde, der skal kortlægge omfanget af de såkaldte hadeforbrydelser.

- Hadeforbrydelser er et udtryk for ekstrem intolerance. De er ikke kun en trussel for det enkelte menneskes sikkerhed. De er også et angreb på demokratiet, som netop bygger på den enkelte borgers frihed og ligeværd, siger ministeren i en pressemeddelelse.

Hadeforbrydelser omfatter folk, der udsættes for vold eller chikane på grund af etnicitet, religiøs overbevisning, seksuel orientering eller lignende.

Ifølge ministeren mangler der konkret viden på området, og den manglende viden gør det svært for alvor at stille noget op.

- Der er mange forebyggende tiltag i gang, men regeringen er opsat på at målrette indsatsen mest muligt. Derfor ønsker jeg med denne kortlægning at skabe et bedre overblik over situationen, siger hun.

- Hvad er det reelle omfang? Hvem er ofrene, og hvorfor er der tilsyneladende mange, der ikke anmelder forbrydelserne? Hvem er gerningsmændene, og hvad er deres motiver? Det er nogle af de spørgsmål, jeg forsøger at få svar på, siger Karen Hækkerup.

Hos Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT Danmark) glæder man sig over tiltaget fra regeringen, der skal sikre mere valide tal på området.

Selvom der ikke findes præcise tal for omfanget herhjemme, viser Justitsministeriets offerundersøgelse, at der i 2011 blev begået omkring 4000 forbrydelser mod personer inden for LGBT-området, hvor ofret vurderede, at der lå et hademotiv bag forbrydelsen.

- Det vil sige, at vi har mere end ti sager om dagen. Det synes jeg er et stort problem, siger Kenneth Engberg, der er LGBT Danmarks talsperson på området.

Kortlægningen skal både kaste lys over forbrydelser med de gængse hademotiver og samtidig belyse, i hvilket omfang der er forbrydelser, hvor offerets sociale situation eller handicap har været udslagsgivende.

0 kommentarer
Vis kommentarer