Miljøminister: Lån ting til hinanden

Miljøminister Ida Auken vil med fordeling af miljømidler støtte grønne ildsjæle, der har gode miljøidéer

I fremtiden vil flere af os låne ting af hinanden i stedet for at skulle eje alting selv. Det mener miljøminister Ida Auken (SF). (Foto:Thomas Sjørup)
I fremtiden vil flere af os låne ting af hinanden i stedet for at skulle eje alting selv. Det mener miljøminister Ida Auken (SF). (Foto:Thomas Sjørup)

I fremtiden vil flere af os låne ting af hinanden i stedet for at skulle eje alting selv. Det mener miljøminister Ida Auken (SF).

Derfor har hun under fordelingen af Miljøministeriets midler på finansloven for 2013 blandt andet givet en pose penge til gode idéer og projekter fra danskere, der sætter gang i en grøn omstilling og er med til at skabe job.

Pengene skal bruges til at støtte lokale projekter som byttemarkeder, grønne taghaver, vild natur i byerne og værktøjsbiblioteker.

- Dem vil vi gerne hjælpe i gang. Det kan for eksempel være et værktøjsbibliotek eller en kjoleudlejning. I fremtiden vil flere af os låne og leje os frem i stedet for, at vi alle partout skal eje samtlige typer haveredskaber eller et skab fyldt med balkjoler.

Også Socialdemokraternes miljøordfører, Torben Hansen, ser perspektiver i projekter forankret i lokale ildsjæle.

- Det er et forsøg på at give lidt støtte til borgere, grundejere, boligblokke eller lokale organisationer, der har en god idé. Og projekterne skal gerne række videre end i 2013, siger

Ifølge talsmand Palle Bendsen fra miljøorganisationen Noah er det godt, at projekterne skal række videre end 2013.

Men de lokale projekter, der er beskrevet, er for uambitiøse, mener

- Jeg er bange for, at det ikke får nogen effekt. Når der ikke er flere penge til rådighed, er det vigtigt, at de bliver brugt i de organisationer, der arbejder med grøn omstilling. Balkjoler og værktøjsbiblioteker lyder som småtingsafdelingen, siger han.

Regeringen giver sammen med Enhedslisten 16 millioner de lokale projekter. Som led i fordelingen er desuden afsat yderligere 118 millioner til den grønne omstilling.

Der er afsat 65 millioner kroner til at støtte virksomhedernes bidrag til den grønne omstilling. Virksomhederne kan blandt andet søge om tilskud til at teste og udvikle ny teknologi.

35 millioner kroner skal styrke omstillingen til grøn økologi ved at udnytte ressourcerne beder.

- Hvad der var affald i går, er værdier i morgen. Vores affald indeholder masser af værdifulde ressourcer, hvoraf store dele er importerede. Dem skal vi udnytte bedre, siger miljøordfører Per Clausen (EL).

0 kommentarer
Vis kommentarer