Psykolog: Thorning bør være meget påvirket

Enhver topleder vil oftest blive stresset og utryg, hvis kollegerne går imod dem i offentligheden, mener erhvervspsykolog. Men det er Helle Thorning-Schmidt sandsynligvis ikke, lyder det fra politisk kommentator

Helle Thorning-Schmidt er i hård modvind blandt flere af sine partifæller. (Foto: Jens Dresling)
Helle Thorning-Schmidt er i hård modvind blandt flere af sine partifæller. (Foto: Jens Dresling)

Statsminister Helle Thorning-Schmidt er på ny i strid modvind, men denne gang er det ikke kun vælgerne og oppositionen, der kritiserer Socialdemokraternes formand.

Det står klart i mandagens udgave af Ekstra Bladet, hvor flere højtstående socialdemokrater fortæller, at opbakningen til Thorning internt i partiet falder kraftigt.

Læs også:

Deler magten bag Helles ryg

Og det påvirker sandsynligvis den socialdemokratiske statsminister rigtig meget, lyder det fra en erhvervspsykolog.

- Det sker meget sjældent, at medarbejdere og kolleger i offentligheden går imod en topleder, uanset om der er tale om en virksomhed eller en politisk organisation. Det vidner om en meget tilspidset situation, siger Majken Matzau, der er psykolog og direktør hos Matzaus Erhvervspsykologer.

- Man vil aldrig kunne se det på en politisk leder, for man opretholder altid pokerfjæset og det professionelle udtryk udadtil. Men indadtil vil det betyde en øget utryghed, øget angst og øget konfliktniveau. Hvis der er noget, der stresser os, er det, når vores bagland ikke er på plads, siger psykologen.

LÆS OGSÅ:

Måling slagter Thorning: Utilfredsheden er rekordstor

Men den udlægning er Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell, ikke helt enig i. Han mener nemlig, at Helle Thorning-Schmidt adskiller sig fra de fleste andre ved at have en usandsynligt stærk psyke.

- Thorning er ikke nogen kvitter og ikke en der kaster tingene fra sig, fordi hun er i stiv modvind. Det kan godt være, hun får megen kritik, men når det gælder viljen til at holde ud og udholde det utrolige, så beundrer selv dem, der kritiserer hende mest, hendes sejhed, siger Hans Engell og tilføjer:

- Kritikken taget i betragtning er det jo imponerende, at hun overhovedet kan stå op.

Læs også:

Engell: Nedtællingen er i gang for Helle

Men bliver det ikke - selv for en stærk person som Helle Thorning-Schmidt - på et tidspunkt for meget rent psykisk med så meget modstand?

- Nej, det tror jeg faktisk ikke. Det, hun allerede har været igennem både politisk og på det personlige plan, viser, at hun er gjort af usædvanligt sejt stof. Mange andre ville for længst være knækket sammen oven på det pres, hun har været udsat for, siger Engell og peger på, at ingen statsminister i de seneste mange år har måtte være skydeskive for så megen kritik som Helle Thorning-Schmidt.

- Hverken Anker Jørgensen, Poul Schlüter, Poul Nyrup, Anders Fogh Rasmussen eller Lars Løkke har fået så mange tæsk som hende - og det er på alle leder og kanter. Men hun virker som typen, der henter styrke i modgang og bliver mere hærdet, siger Engell.

Læs også:

Måling slagter Thorning: Utilfredsheden er rekordstor

Han kommer desuden med et par gode råd til statsministeren, hvis hun vil have den faldende opbakning vendt.

- Først og fremmest skal hun slå det hamrende fast, at hun ikke har nogle planer om at forlade skuden i utide, lyder det fra den politiske kommentator.

Derudover skal Helle Thorning-Schmidt tænke sin politiske strategi igennem og sørge for at vise vælgerne, at regeringen gør noget for at skaffe job - for eksempel med en ny stor jobpakke, mener Engell.

Læs også:

Thorning: Vi går nogle travle måneder i møde

- Og for det tredje bør hun tænke sin stil igennem. Det er fint, at hun tager rundt i landet og møder skoler, arbejdspladser og den slags, men hun bør bruge mere tid på sine egne partifæller, på folketingsgruppen, på tillidsfolk og på Fagbevægelsen. De kritiserer hende formentlig, føler de føler sig forsømt, tilføjer han.

Han tør dog ikke spå om, hvorvidt Helle Thorning-Schmidt rent faktisk vil have held til at vende skuden.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri