Søvndal: Danmark støtter fransk indsats i Mali

Danmark bakker op om Frankrigs militære intervention mod oprørere i Mali, siger udenrigsminister Villy Søvndal

Den danske regering bakker op om Frankrigs militære operation i Mali, hvor væbnede muslimske oprørere forsøger at løbe den svage regeringshær over ende.

Det siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF), der begtegner situationen i det nordvestafrikanske land som bekymrende.

- Frankrigs indsats skal ikke mindst ses i lyset af behovet for at beskytte civilbefolkningen og et ønske om at forhindre terrororganisationer i at overtage kontrollen i den skrøbelige stat, siger Villy Søvndal.

Frankrig indledte fredag en militær operation i Mali, hvor franske soldater og kampfly støtter Malis regeringshær i kampen mod væbnede oprørere, der kontrollerer hele den nordlige del af landet.

- Jeg er meget bekymret over situationen i Mali. I lyset af risikoen for yderligere destabilisering, bakker jeg fuldt og helt op om Frankrigs forsøg på at sikre stabilitet i området, siger udenrigsministeren.

Søvndal siger, at det er oprørernes seneste militære offensiv i det nordlige Mali, der har ført til en forværring af situationen.

- Jeg fordømmer på det kraftigste de militære angreb på de maliske styrker, siger udenrigsministeren og opfordrer samtidig Malis overgangsregering til at lave en plan for, hvordan landet kan vende tilbage til demokrati.

- Forhandling er fortsat en mulighed, men naturligvis kun med de grupper, der er villige til at acceptere malisk national enhed, og som har afskåret kontakten til terroristbevægelser, siger Villy Søvndal.

Danmark har afsat 125 millioner kroner over de næste fem år i hjælp til at løste konflikter og stabilisere situationen i Mali og andre lande syd for Sahara, de såkaldte Sahel-lande.

/ritzau/

0 kommentarer
Vis kommentarer