Uganda betaler stjålne penge tilbage til Danmark

Efter 75 millioner kroners bistand til Uganda er havnet i de forkerte lommer, betaler Uganda nu tilbage.

Det er den omvendte verden for Danmark og Uganda.

Den danske regering kan nemlig se frem til at få 10 millioner kroners ulandsstøtte tilbage fra Uganda.

Det afrikanske lands rigsrevision afslørede i efteråret, at halvdelen af 150 millioner kroner fra Danmark, Norge, Sverige og Irland var havnet i de forkerte lommer.

- Det drejer sig om 10 millioner for Danmark, hvor halvdelen blev svindlet med, men vi har krævet hele beløbet tilbage, siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R) til Ritzau.

Efter svindlen blev afsløret har de fire lande sammen med Storbritannien suspenderet udviklingsbistanden til Uganda, som har lovet at betale pengene tilbage.

Og mens pengene er på vej tilbage til Danmark, har Ugandas regering også accepteret en syv-trinsplan, der skal forhindre at denne slags svindel kan forekomme igen.

- Der bliver indført nye procedurer, de ansvarlige bliver retsforfulgt, og rigsrevisionen i Uganda bliver styrket, så der kommer mere åbenhed omkring bistanden til regeringen, fortæller Friis Bach.

Det er forhåbningen, at de syv trin kan indføres i løbet af to til fire måneder. Først herefter vil de implicerede lande mødes og diskutere genoptagelsen af udviklingsstøtten til Uganda.

- Det ser virkelig ud til, at regeringen handler aktivt på at få ryddet op i det her, så det er positive resultater på en dyster baggrund, siger Christian Friis Bach.

De 10 millioner som i disse dage er på vej tilbage til Danmark, regner udviklingsministeren med at føre tilbage til Uganda - dog uden om regeringen.

- Jeg ønsker at bruge pengene, der hvor de oprindeligt skulle have gjort gavn - hos de ekstremt fattige mennesker i det nordlige Uganda. Én ting er, at vi blev snydt, men det blev de fattige mennesker i det område jo også, siger han.

Det er ikke første gang, at Ugandas regering trækker penge ud af finansministeriet uden parlamentets forhåndsgodkendelse.

Ifølge u-landsnyt.dk hentede Tumusiime Mutebile, der er leder af Bank of Uganda, i 2010 740 millioner dollar fra valutabeholdningen for at betale for seks Sukhoi SU fighter jets, som var købt hos den statslige russiske våbeneksportør Rosoboronexport.

0 kommentarer
Vis kommentarer