Vidne: Loft bandede over skatte-notat

I dag skal Skatteministeriets folk tale for første gang. Steffen Normann Hansen, der hidtil blot har fremstået som 'sendebud', interesserede sig tilsyneladende indgående for selve sagsbehandlingen

(Fotocollage: Anthon Unger/Sisse Stroyer/Lars Krabbe/Jens Dresling/Polfoto)
(Fotocollage: Anthon Unger/Sisse Stroyer/Lars Krabbe/Jens Dresling/Polfoto)

OPDATERET: Det var en tydeligt irriteret departementschef Peter Loft der i september 2010 opdagede, at der manglede nogle linjer i en stærkt omdiskuteret skrivelse vedr Thorning/Kinnock-parrets skattesag.

Sådan lød det fra et vidne under afhøringen i skattesagskommissionen i dag.

Her sad blandt andre koncerndirektør i Skatteministeriet,Jesper Skovhus i den varme stol.

Han sagde blandt andet, at han havde været på en rejse med Peter Loft frem til d. 16. september 2010.

Han forklarede, at der var lavet en aftale om, at skrivelsen - en såkaldt agterskrivelse - skulle ligge i toldslusen i Københavns Lufthavn.

- Den bliver samlet op, og vi deler en taxa på vej ind til byen. Den bliver åbnet. Og her bliver det konstateret, at de meget omtalte fire linjer ikke er med, lød det fra Skovhus under afhøringen.

Han forklarer videre, at Peter Loft. åbnede og læste skrivelsen.

- Og det giver anledning til en vis irritation, at de ikke er med. Det er både Loft og Normann, der er med. De giver udtryk for, at en aftale ikke var blevet holdt. Loft siger: Find lige ud af, hvorfor - og så kan jeg ikke huske bandeordet der blev brugt - de fire linjer ikke er med. Steffen Normann ringer og svaret, (Erling Andersen red.) giver, uden jeg kan høre det, er, at de ikke er med, fordi de fire linjer ikke bidrager med noget.

Læs om afhøringen minut-for-minut herover.

Indtil videre har skattesagskommissionen kun afhørt vidner fra Skat København samt den politiske og journalistiske verden omkring Helle Thorning-Schmidts og Stephen Kinnocks skatteforhold.

Men i dag kommer Skatteministeriets embedsmænd for første gang i den varme stol for at forklare sig.

Det sker, når fagdirektør Jan Lund, og koncerndirektør Jesper Skovhus Poulsen, der under skattesagens forløb var ansat under skatteminister Troels Lund Poulsen (V).

Og allerede fra første afhøring af Jan Lund stod det klart, at i hvert fald et centralt vidne har spillet en mere aktiv rolle end hidtil kendt.

Produktionsdirektør i Skatteministeriet, Steffen Normann Hansen, en af Peter Lofts og Troels Lund Poulsens nærmeste medarbejdere, interessede ifølge mails, som Jan Lund blev konfronteret med, meget indgående for sagsbehandlingen.

I en mail til Jan Lund fra Steffen Normann Hansen, der senere i sagen havde meget af kontakten med Skat København, lader det til, at det var selve sagens kerne - spørgsmålet om Kinnocks skattepligt, der var interesse for i ministeriet - frem for blot pressehåndteringen.

Her skriver Steffen Normann Hansen bl.a., at de korrekte oplysninger skal findes frem - og at man 'skal gå det antal år tilbage i tiden, som man kan tillade sig' ift. Stephen Kinnocks antal dage i Danmark.

'Det er vigtigt nu, at vi tager os tid til at undersøge sagen ordentligt,' står der videre i mailen til Jan Lund fra Steffen Normann Hansen, som også skrev, at Skat København nu kunne mødes med 'gode jurister', inden de traf beslutning i sagen.

Disse oplysninger fik udspørger Lars Kjeldsen til interesseret at spørge:

- Men er det ikke, at I sidder og drøfter sagen her?

- Nej, det handler om at få skabt kontakten her. Det er kontakten med at få de andre (Skat København red.) til det, siger Jan Lund, som tog ministeriets indledende kontakt til toppen i Skat København

- Men her ser det ud, som om Steffen Normann Hansen drøfter den konkrete sagsbehandling med dig. Nu skal vi have helt styr på denne sag i alle leder og kanter? Men hvorfor skriver han det til dig?

- Jeg læser det som en generel henvisning til sagen, siger Jan Lund.

I går nåede skattesagskommissionen et af sine hidtidige højdepunkter, da direktør i Skat København, Erling Andersen, direkte beskyldte Troels Lund Poulsen og hans spindoktor, Peter Arnfeldt, for at ville ’tilsvine Thorning’ ved at få Peter Loft, departementschef i ministeriet, til at lirke fire – ved første øjekast uskyldige – linjer ind i Stephen Kinnocks skatteafgørelse, som ifølge Erling Andersen skulle bruges til at give Peter Arnfeldt en ’platform’ til at sætte journalister i gang med at spørge til hans påståede biseksualitet.

FØLG AFHØRINGEN LIVE OVER ARTIKLEN – FRA 9.30kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen