Annonce:
Annonce:

Thorning: Grønland bestemmer selv

Danske politikere må respektere Grønlands selvstyrelov og holde sig ude af debatten om løn og arbejdsvilkår, understreger statsministeren

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (indsat) vil ikke belære Grønlands politikere om, hvilken arbejdsmarkedspolitik, de skal føre. (Foto: Jens Dresling og Steve Morgan. Fotomontage: ekstrabladet.dk)
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (indsat) vil ikke belære Grønlands politikere om, hvilken arbejdsmarkedspolitik, de skal føre. (Foto: Jens Dresling og Steve Morgan. Fotomontage: ekstrabladet.dk)
Annonce:
Følg Politik

Danske politikere har ingen ret til at spille kloge på grønlandske forhold. I stedet skal danske politikere respektere Grønlands selvstyrelov.

Det fastslår statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), som dermed afviser at gribe ind for at stoppe den stærkt omdiskuterede såkaldte storskalalov, der giver udenlandske virksomheder adgang til Grønlands undergrund på udenlandske arbejdsvilkår.

Tilkommer ikke mig eller andre
- Vi skal holde op med den lidt patroniserende tone. Råstoffer, løn og arbejdsvilkår besluttes i Grønland. Derfor tilkommer det ikke mig eller andre danske politikere at bestemme, hvad man skal gøre i Grønland, siger Helle Thorning-Schmidt.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, kalder det 'svineri', at den danske regering vil bakke op om, at tusindvis af kinesiske gæstearbejdere kan indtage Grønland og arbejde under kinesisk overenskomst.

Annonce:

Udlændingepolitik er fælles
- Det her har ikke noget som helst at gøre med, at Grønland skal tage ansvar for sine egne forhold. Man har jo lige præcis besluttet, at udlændingepolitik stadig er et fælles anliggende i rigsfællesskabet, siger Kristian Thulesen Dahl til Ritzau.

Den stærkt omdiskuterede såkaldte storskalalov, der giver udenlandske virksomheder adgang til Grønlands undergrund på udenlandske arbejdsvilkår, blev i fredags vedtaget i Landstinget.

For at træde i kraft skal storskalaloven, der kan betyde arbejdsuger over 60 timer uden overtidsbetaling, feriepenge og andre gængse lønmodtagerrettigheder, også igennem det danske folketing.

Tulle vil samle V, K og O
Helle Thorning-Schmidt afviser dog at blande sig:

- Vi skal have respekt for Grønlands selvstyrelov, og vi skal have respekt for de beslutninger, som bliver truffet i Grønland. Det er ikke vores opgave at bestemme, hvordan Grønland indretter sig i forhold til storskalaloven, siger Helle Thorning-Schmidt.

Kristian Thulesen Dahl påpeger dog, at grønlænderne ikke har ønsket selvbestemmelse på netop udlændingeområdet.

Annonce:

- Derfor har Folketinget et ansvar for, hvad der skal ske. Det ansvar må regeringen tage på sig, mener partiformanden.

Kristian Thulesen Dahl vil hurtigst muligt tage kontakt til Venstre og De Konservative i et forsøg på at samle politisk flertal for at få blokeret den grønlandske storskalalov. Og Venstre er tilsyneladende klar.

Ellen Trane: Meget mærkeligt
Politisk ordfører Ellen Trane Nørby mener, at regeringen gang på gang taler imod social dumping i Danmark, men tilsyneladende har en anden holdning, når det gælder Grønland.

- Det forekommer meget mærkeligt, at regeringen, der er ekstremt imod social dumping i Danmark, tilsyneladende ingen bekymringer har, når det drejer sig om Grønland. Statsministeren er simpelthen nødt til at redegøre for, hvad regeringens holdning er, siger Ellen Trane Nørby.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: