Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Direktør i Skat var tosset på Troels Lund og Peter Loft

En af skattesagens helt centrale personer, direktør i Skat København Erling Andersen, afhøres i dag. Han har straks rettet skytset mod både Troels Lund og Peter Loft

Erling Andersen på vej ind for at blive afhørt om skattesagen. (Foto: Anthon Unger)
Erling Andersen på vej ind for at blive afhørt om skattesagen. (Foto: Anthon Unger)

Følg LIVE-opdateringer fra afhøringen af Erling Andersen over artiklen. Vi bruger initialer - se dem under artiklen i vores interaktive persongalleri.

Han har allerede vakt stor opsigt i Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnocks skattesag.

Navnet er Erling Andersen, han er direktør i Skat København, og han bliver afhørt i skattesagskommissionen i dag.

Det er således en redegørelse fra netop Erling Andersen, der i høj grad var med til at kickstarte sagen, så der blev nedsat en kommission.

Og Erling Andersen har ikke valgt at spare på krudtet under den første del af dagens afhøring i kommissionen. Han giver således utvetydigt udtryk for, at han mener, at både tidligere departementschef i Skatteministeriet Peter Loft og tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen har haft snuden alt for langt fremme i sagen om Kinnocks skattepligt.

Det gælder ikke mindst d. 1. juli 2010. Her har BT skrevet de første historier om Thorning og Kinnocks skatteforhold, og parret vælger derfor at indlevere hans selvangivelse til Skat.

Samme dag får Erling Andersen at vide, at Peter Loft vil have, at der skal sendes en pressemeddelse ud i sagen.

- Det er dybt usævanligt. Jeg tror, at det kan tælles på en hånd, hvor mange pressemeddelelser Skat har sendt ud om personsager, forklarer Erling Andersen.

Samtidig får han at vide, at pressemeddelelsen ikke må sendes ud, før Troels Lund Poulsen og spindoktor Peter Arnfeldt har godkendt den.

- 1. juli 2010 får jeg stoppet en pressemeddelse ned i halsen. Jeg må gå ud fra, at ministeren har haft en eller anden rolle, når ministeren skal godkende den, lyder det fra Erling Andersen, der ikke lægger skjul på, at han finder det særdeles upassende, at topfolkene fra Skatteministeriet blandede sig i sagen, der blev behandlet i Skat København.

I det hele taget er det en Erling Andersen, hvis forklaring tyder på, at han under forløbet var rasende på skatteminister Troels Lund Poulsen og departementschef Peter Loft.

Kronvidne
Erling Andersen er et af sagens kronvidner pga. den redegørelse, som Erling Andersen afleverede til daværende skatteminister Thor Moger Pedersen i november sidste år, pegede i retning af, at højtstående personer i Skatteministeriet forsøgte at påvirke afgørelsen i om Kinnocks skattepligt. Den slags er ikke tilladt, og denne mulige påvirkning er derfor et af omdrejningspunkterne i skattesagskommissionen.

Loft kom med notat
I sin redegørelse beskriver Erling Andersen en række møder mellem sagsbehandlere i Skat København og tidligere departementschef i Skatteministeriet, Peter Loft, samt produktionsdirektør i ministeriet Steffen Normann Hansen.

Erling Andersen skriver bl.a., at Peter Loft udleverede et notat til ham på et møde d. 1. september 2010, hvor det blev konkluderet, at Kinnock måtte være skattepligtig i Danmark.

På et senere møde d. 13. september 2010 har Peter Loft igen indvendinger til afgørelsen, skriver Erling Andersen i redegørelsen:

'Departementchef Peter Loft fremlægger et håndskrevet forslag til en formulering, som han mener skal med i agterskrivelsen,' står der i Erling Andersens redegørelse.

Det er denne håndskrevne formulering, der flere gange under skattesagen er blevet omtalt som 'de fire linjer'.

Læs også:

Se også: Dramatik i skattesagen: Kældernotat om Thorning bragt fremkommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen