Vilhelmsen trækker sit regne-opgør i land

SF-formand lagde under partiets valgkamp op til et eftersyn af regeringens regnemodeller. Nu er hun tilfreds

Da erhvervsminister Annette Vilhelmsen i sidste måned lå i intens valgkamp med sundhedsminister Astrid Krag om formandsposten i SF, lagde hun op til et opgør med regeringens regnemodeller.

Et serviceeftersyn, kaldte hun det, og eftersynet skulle finde "blinde pletter" på finansministeriets regnemaskiner, eksempelvis når det kom til grønne investeringer.

Men på et samråd i Folketingets Erhvervsudvalg tirsdag, fastslog den nye formand, at modellerne er vigtige redskaber, som det "ikke nødvendigvis" handler om at ændre på.

- Det, som jo er det interessante i det her, er, at det ikke nødvendigvis handler om at ændre regnemodeller, sagde Annette Vilhelmsen.

- De økonomiske modeller er et vigtigt redskab, som man kan holde fast i. Det, vi skal, som politikere, er at foretage prioriteringer, lød det fra SF's formand.

Det var især den såkaldte ADAM-model - som Finansministeriet bruger, når der skal kigges ind i den økonomiske fremtid - Vilhelmsen satte luppen på under formandsvalget.

Men da ministeren blev spurgt direkte på samrådet, om hun nu vil ændre på elementer i modellen, affødte det blot følgende svar:

- Omkring ADAM og hvad modellerne i øvrigt ellers hedder: Jeg er ikke økonom. Jeg er politiker. ADAM er en model, der kan komme med nogle svar, men ikke prioriteringer, sagde hun og fortsatte:

-ADAM-modellen bliver jo suppleret, når vi for eksempel bruger den som et redskab, og ikke som en facitliste. Det er næsten det klareste svar, jeg kan give på det.

Efter samrådet uddybede Annette Vilhelmsen sit svar over for Ritzau:

Spørgsmål: Vil du stadig sende regnemodellerne til serviceeftersyn for at finde blinde pletter?

- Jeg synes, at vi blandt andet i forbindelse med akutjobaftalen og akutpakken har gjort det på en anden måde, end man nødvendigvis plejer at gøre, siger hun.

- Jeg har et ønske om, at til det, som der nu for eksempel kommer fra Danmarks Statistik, kommer en tilføjelse til grøn omstilling. Det synes jeg er rigtig vigtigt.

Spørgsmål: Så du er tilfreds?

- Jeg synes, at vi skal følge det tæt hele tiden. Lige nu vil jeg sige, at med det, der kommer fra Danmarks Statistik - og med nogle af de måder, vi har arbejdet på - det er jeg faktisk meget tilfreds med.

Spørgsmål: Ville du formulere det, du sagde i valgkampen anderledes i dag?

- Det har blandt andet været med til at rejse en god debat. Og også med til at være med til at sige, at modellernes tal ikke er svaret på alt.

Spørgsmål: Bakker du på dit røde valgløfte?

- Jeg har ikke flere kommentarer, siger SF's formand.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen