Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Wammen: EU-topmøde bliver meget dramatisk

Der venter ifølge Nicolai Wammen et stort drama, når de 27 EU-ledere mødes til topmøde i Bruxelles på torsdag

Det er både dramatiske, ekstremt vanskelige og benhårde forhandlinger, der venter statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), når hun torsdag mødes med sine 26 kolleger i Bruxelles for at få en aftale i hus om EU's budget for de næste syv år.

Sådan lyder europaminister Nicolai Wammens (S) vurdering, efter at han som en slags fortrop for Thorning mandag og tirsdag har været til møde med de øvrige europaministre i Bruxelles.

- Det bliver ekstremt vanskelige forhandlinger. Der er ingen, der med sikkerhed kan sige, om vi lander en aftale. Men det vil selvfølgelig være bedst for alle parter, hvis vi kan få en aftale i hus, siger Wammen.

Han har blandt andet brugt mødet til endnu engang at slå fast, at Danmark ikke stemmer for budgettet, medmindre det indeholder en rabat på en milliard danske kroner på EU-kontingentet.

- Der er intet, der er afgjort. Det bliver dramatiske forhandlinger. Men Danmarks position er fuldstændig klar, og den er ikke kommet som en overraskelse for nogen, siger ministeren.

Ud over rabatten arbejder Danmark også på at få et mindre budget, end det, der er lagt op til.

Siden EU-Kommissionen sidste år kom med sit udspil til langtidsbudgettet, har det cypriotiske formandskab allerede barberet 50 milliarder euro af det, og EU-præsident Herman Van Rompuys udspil har skåret 75 milliarder i forhold til kommissionens.

Det var ventet, at Van Rompuy ville komme med et revideret udspil tirsdag, der kunne opdateres igen før topmødet torsdag.

Men ifølge diplomatiske kilder kommer Van Rompuys sidste udspil først torsdag aften - og det forventes at skære endnu flere milliarder.

- Vi håber selvfølgelig, at man kan opnå et forhandlingsresultat, men der er ingen grund til at lægge skjul på, at det bliver benhårde forhandlinger. Der er meget store forskelle på, hvor stort et budget, de forskellige lande gerne vil have, siger Wammen.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen