Vilhelmsen vil også luge ud i bankledelser

Erhvervs- og vækstministeren bakker op om Finanstilsynets benhårde kurs mod slappe bankbestyrelser

Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) vil genskabe tilliden til bankerne og bakker derfor op om den kurs, som Finanstilsynet har stukket ud i et forsøg på at få afsat inkompetente medlemmer af bankbestyrelser. (Foto: Jens Dresling)
Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) vil genskabe tilliden til bankerne og bakker derfor op om den kurs, som Finanstilsynet har stukket ud i et forsøg på at få afsat inkompetente medlemmer af bankbestyrelser. (Foto: Jens Dresling)

Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) vil genskabe tilliden til bankerne og bakker derfor op om den kurs, som Finanstilsynet har stukket ud i et forsøg på at få afsat inkompetente medlemmer af bankbestyrelser.

- Vi skal tilbage til, at bankerne er driftsikre og stabile samarbejdspartnere for almindelige forbrugere og virksomheder her i landet. Og jeg er klar til at tage udfordringen op, skriver Annette Vilhelmsen fredag i en kronik i Politiken.

På forsiden af samme avis kan man fredag læse, at ukritiske og slappe bankbestyrelser er et foruroligende fællestræk i den stribe af danske pengeinstitutter, der er bukket under i finanskrisen.

Men nu har Finanstilsynet krævet, at bestyrelserne opgraderes og professionaliseres.

Tilsynet har netop modtaget evalueringer fra op imod 100 bankbestyrelser, hvor de har vurderet deres egne økonomiske færdigheder og evne til at tøjle de driftige direktører, og det er nu op til tilsynet at vurdere, om det er nok.

Erhvervs- og vækstministeren har samtidig fremsat et lovforslag, der skal sikre "uafhængigheden af kontrollen med finansielle revisorers arbejde".

- Og i starten af det nye år fremsætter jeg et lovforslag, der blandt andet skærper uddannelseskravene til revisorer for børsnoterede og finansielle virksomheder, skriver Annette Vilhelmsen i kronikken.

Hun afviser, at den for nyligt krakkede Tønder Banks skæbne havde set lysere ud, hvis det fælles europæiske banktilsyn, som der forhandles om i EU i øjeblikket, allerede eksisterede.

- Når ledelsen og de eksterne revisorer ikke er deres opgave voksen og leverer korrekte oplysninger, så ville et tilsyn fra Frankfurt ikke have gjort en forskel, skriver hun, men understreger, at Danmark går konstruktivt ind i forhandlingerne om banktilsynet.

Vilhelmsen melder desuden positivt ud i forhold til øget kapitalkrav til kreditinstitutter og redskaber til krisehåndtering, ligesom hun er åben for den whistleblowerordning, der drøftes på EU-plan i øjeblikket.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen