Thorning skaber forvirring om dagpenge

Statsminister Helle Thorning-Schmidt puster nyt liv i dagpengekrigen mellem regeringen og Enhedslisten

Var der ét område, der fyldte mere end alt andet under de netop overståede finanslovforhandlinger, så var det reglerne for udfaldstruede dagpengemodtagere.

Alligevel har statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) nu skabt forvirring om, hvilke rettigheder den endelige finanslov giver alle dem, der til næste år mister deres dagpenge.

For ifølge aftaleteksten får uddannelsesparate dagpengemodtagere ret til en ydelse, der svarer til kontanthjælp i 26 uger. Hverken mere eller mindre.

Men på sit ugentlige pressemøde sagde statsministeren mere end én gang, at folk blot kan regne med ydelsen i 'op til' et halvt år.

- Vi giver de langtidsledige, som har sværest ved at komme i arbejde, op til et halvt år til at uddanne sig og opkvalificere sig, lød det blandt andet fra statsministeren.

På spørgsmålet om, hvorvidt de udfaldstruede har ret til en indtægt svarende til kontanthjælp i et halvt år eller blot op til et halvt år, svarede statsministeren:

- For den enkelte gælder det jo, at man skal i gang med noget uddannelse, som sikrer, at man har den rettighed. Så det er sådan set rigtigt, at hvis der er uddannelsesmulighed i så lang tid, så kan man få det, der svarer til kontanthjælp, i seks måneder.

Netop striden om, hvorvidt de udfaldstruede kan få dagpenge i et halvt år eller blot maksimalt et halvt år, var et af de store stridspunkter i den sidste del af finanslovforhandlingerne.

Og blandt de få ting, som Enhedslisten rent faktisk kunne få sig selv til at rose offentligt i kølvandet på finanslovaftalen, var netop, at partiet fik presset det halve år igennem, uden at det stod som en maksimumgrænse.

Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen, der selv havde fast plads ved forhandlingsbordet, opfordrer da også statsministeren til at læse finansloven igen, denne gang med læsebrillerne på:

- Thorning har vist ikke fået læst aftalen så godt. Ordene "op til" fik vi forhandlet ud. siger han.

- Det fremgår klart af aftaleteksten, at ledige, som mister dagpengeretten som følge af dagpengereformen, og som gerne vil omfattes af uddannelsestilbuddet, har ret til seks måneders forsørgelse, uanset hvornår uddannelses starter, og uanset om den for eksempel kun varer én måned, siger Aaen og tilføjer:

- Det var en klar forudsætning, for at vi accepterede aftalen. Jeg regner med, at finansministeren lige får forklaret statsministeren, hvordan aftalen hænger sammen.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen