Regeringen klar med ny akutpakke

Regeringen er klar med en ny pakke, der skal sikre tusindvis af job til de udfaldstruede

Helle Thorning-Schmidt og regeringen er klar med ny akutpakke (Foto: Jens Dresling / Polfoto)
Helle Thorning-Schmidt og regeringen er klar med ny akutpakke (Foto: Jens Dresling / Polfoto)

Regeringen er klar med en aftale, der skal skaffe 12.500 private og offentlige job, som er målrettet de dagpengemodtagere, der risikerer, at falde ud af systemet til nytår. Det erfarer ekstrabladet.dk

- Det her handler om, at rigtig mange har været bekymret for dem, der mister deres dagpenge den 1. januar. Derfor har regeringen sammen med de private og offentlige arbejdsgivere lavet en aftale om 12.500 job, sagde Helle Thorning-Schmidt, da hun var live på TV2 News.

Aftalen er et partnerskab mellem regeringen, Dansk Arbejdsgiverforening, KL og Danske Regioner, der betyder, at blandt de mange jobåbninger der kommer hvert år, skal 12.500 nu reserveres til de udfaldstruede. Hver gang en arbejdsgiver ansætter en, der står til at falde ud af dagpengesystemet, får de op til 25.000 kr. i en form for bonus, når den ansatte har haft jobbet i 12 måneder.

Der er ikke helt tale om en jobgaranti, som Enhedslisten har ønsket sig, men pakken betyder, at regeringen formentlig kommer et langt stykke i retning af at hjælpe de op mod 16.000 dagpengemodtagere, som ifølge Beskæftigelsesministeriets tal risikerer at falde ud af dagpengesystemet til nytår.

- Vi skaber 12.500 såkaldte akutjob. De er målrettet de mennesker, der er i fare for at have opbrugt deres dagpenge 1. januar, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til Radioavisen.

Ifølge statsministeren har arbejdsgiverne har lovet at skaffe de 12.500 akutjob.

- De påtager sig et meget stort samfundsmæssigt ansvar, siger statsministeren.

- Det vil vi gerne kvittere for, siger hun.

- Er det her tilstrækkeligt?

- Det er rigtig mange job. Vi er tilfredse med at arbejdsgiverne også tager et samfundsansvar, siger statsministen videre til TV 2 News.

Det er planen, at den nye akutpakke træder i kraft den 19. november og skal løbe indtil 1. juli 2013. Senere i dag er der pressemøde med blandt andet finansminister Bjarne Corydon.

pørgsmålet om, hvad der skal ske med de berørte dagpengemodtagere har været en alvorlig hovedpine for regeringen igennem flere måneder.

Særligt i SF og Socialdemokraternes baglande - men også hos De Radikale har der været talt højlydt om, at en rød regering ikke kan risikere at lade folk falde ud af dagpengesystemet, når dagpengeperioden fra nytår halveres fra fire til to år.

Aftalen om at halvere dagpengeperioden blev oprindeligt indgået, da Lars Løkke Rasmussen var statsminister mellem VKO og De Radikale. Men den nye S-R-SF-regering skrev aftalen ind i sit regeringsgrundlag, da man kom til magten sidste år.

Da den nye regering kom til magten valgte man at udskyde reformen med et halvt år, fordi mange danskere havde svært ved at finde arbejde i krisen.

Arbejdsløsheden er dog fortsat høj, og det har ført til kritik af regeringen for ikke at gøre nok for de arbejdsløse.

Helle Thorning-Schmidt har dog flere gange fastslået, at regeringen allerede har gjort meget for at skaffe job gennem den såkaldte kickstart og akutpakken, som var målrettet netop dagpengemodtagerne.

Du kan læse interviewet med Helle Thorning-Schmidt fra TV2 News her: