Planen er klar: Sådan vil S fastholde magten

Fire af partiets topfolk fremlægger politisk projekt - vil satse på stærk stat og hårde reformer

(Foto: Claus Bonnerup)
(Foto: Claus Bonnerup)

Efter et års vælgerkrise lægger den socialdemokratiske top for første gang et samlet, politisk projekt frem. Fire af partiets topfolk præsenterer mandag et udspil, hvis kerne er en stærk stat og hårde reformer, skriver Politiken mandag.

I en Kronik i mandagens Politiken - underskrevet af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, finansminister Bjarne Corydon, boligminister Carsten Hansen og gruppeformand Henrik Sass Larsen - lægger partiet op til et opgør med de 'liberalistiske' strømninger fra 00'erne.

Det socialdemokratiske svar er en 'stærk stat', der blandt andet sørger for en maksimal regulering af den finansielle sektor og med al magt bekæmper privatiseringer i sundhedsvæsnet.

Og i forsøget på at skabe 'den dygtigste generation nogensinde' forbereder firkløveret danskerne på, at prisen i resten af regeringsperioden bliver hårde reformer af velfærdssamfundet, skriver Politiken.

- Med en økonomi, hvor hver en ekstra krone skal findes gennem hårde prioriteringer og reformer, kommer det til at kræve ofre for alle involverede - forældre, elever, lærere og institutioner, hedder det i udspillet.

Socialdemokraterne ønsker ikke at bakke kronikken i avisen op med konkrete forslag. Men Henrik Sass Larsen understreger, at dette er, hvad partiet vil måles og vejes på ved næste valg.

- Der har længe været efterlyst et samlet projekt for, hvad vi skal løfte i 2012 og de næste år. Det leverer vi nu, siger Henrik Sass Larsen til Politiken.

En række eksperter siger samstemmende, at oplægget mangler både kant og konkret indhold:

- Det virker som det samme tynde øl, der er hældt på en ny og mere farvestrålende flaske, siger ph.d. i statskundskab Sigge Winther Nielsen fra Københavns Universitet til Politiken.

EL: Skuffende udspil

Enhedslisten savner grønne visioner i den kronik om fremtidens socialdemokratiske projekt, fire ledende socialdemokrater offentliggør i dagens Politiken.

- Ikke et ord om de store miljø- og klimaudfordringer, vi står over for. Ikke et ord om, at mangel på råstoffer og naturressourcer bliver en voldsom udfordring for os i de kommende år, siger gruppeformand Per Clausen.

- Omstillingen til en økonomi, hvor vi bruger langt færre af naturens ressourcer og forurener langt mindre, bliver den vigtigste opgave i de kommende år, mener Per Clausen.

- Derfor er det skuffende, at socialdemokraterne slet ikke forholder sig til denne problemstilling, tilføjer han.

Enhedslisten mener, at der er brug for massive investeringer grøn omstilling.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen