Gry Möger til 'arrogante Vestager': Så vågn dog op, Margrethe!

Margrethe Vestager bør vågne op og tage ansvar, mener SFU-formand og ekstrabladet.dk-blogger, Gry Möger Poulsen

Gry Möger Poulsen er chokeret over Margrethe Vestagers 'sådan er det jo'-kommentar. (Foto: Linda Johansen)
Gry Möger Poulsen er chokeret over Margrethe Vestagers 'sådan er det jo'-kommentar. (Foto: Linda Johansen)

3000 mand. Det er så mange mennesker, der har måtte stille sig op i arbejdsløshedskøen over de sidste to måneder.

164.200 personer. Det er så mange danskere, der i dag ikke kan finde et arbejde.

200.000 jobs. Det er så mange private arbejdspladser, der er forsvundet ud af landet siden krisens start i 2008.

Alt i alt: Tusindvis af danskere er ufrivilligt endt på sofaen, fordi økonomien i Danmark, Europa og verden er blevet kørt i sænk af finansspekulanter, markedsfanatikere og grådige banker. Og fra d. 1. januar 2012 risikerer 2400 arbejdsløshedsramte danskere hver måned at falde ud af systemet og miste deres dagpenge.

Men sådan er det jo bare, ik?

Læs Også:

Se også: Danskerne amok på Vestager: Du er arrogant og kynisk

Det er åbenbart Margrethe Vestagers svar. Chok!

At en minister kan møde bekymringen om, at tusindvis af arbejdsløse om få måneder risikerer at miste deres levegrundlag med et køligt ”sådan er det jo”, får mig – og tilsyneladende over 30.000 andre danskere – til at vælte bagover på stolen.

Det er politikernes basale opgave at sikre tryghed for borgerne og give løsninger på samfundets akutte problemer. Vestager er vel ikke udpeget til minister for bare at trække på skuldrene og sige ”sådan er det jo”, når mennesker kommer i klemme.

Jeg tvivler derfor også stærkt på, at Vestager tør møde en arbejdsløs i risikozonen og direkte, face-to-face sige: Sådan er det jo. Vi ændrer ikke en millimeter.

Enhver kan jo se, at det er et politisk svigt af dimensioner.

Men medier og kommentatorer vil som altid gerne gøre denne sag til et spørgsmål om spin og taktik. Til et spørgsmål om hvem, der kan banke hvem på plads. Et spørgsmål om magtkampe og forudsigelser om hvem, der ender som taber.

Læs Også:

Gry Möger Poulsen chatter med læserne om sin klumme kl. 13.00 (Foto: Linda Johansen) Dansk politik - 9. aug. 2012 - kl. 09:22 Skyd på Gry: Pia, du pissede på danske værdier

Sagen er bare den, at dette spørgsmål ikke blot kan reduceres til taktik. Det handler derimod om samfundsmoral. Hvis ikke regeringen skrider til handling og Vestagers pibe får en anden lyd, så er taberne ikke at finde på Christiansborg. Det bliver i første omgang de arbejdsløse langt fra magtens centrum, der igen trækker det korte strå. Dem, der allerede har betalt en meget høj pris for en krise, de intet har haft med at gøre.

Men i det lange løb er det ikke kun dem, der ryger på kontanthjælp eller ud til nul og niks, der står tilbage som taberne. Tværtimod vil de arbejdsløses indtægtsnedgang skabe et benhårdt og nedadgående pres på lønningerne for folk i arbejde. Især på dem, der i forvejen ikke tjener så meget. Store dele af Europa er gået den vej. Kast bare et blik ned mod Tyskland, hvor lønninger på ned til 60-70 kr. i timen ikke er et særsyn.

Er det den vej vi vil med vores samfund? Er det fair? Er det bare sådan det er?

Nej det er et politisk valg.

Læs Også:

Se også: Skyd på Gry Möger - 'Venstre er Danmarks Tea Party'

Mette Frederiksen har bolden i dag, når hun kl. 12.00 har arbejdsmarkedets parter til krisemøde om netop dagpengeproblemerne. ”Sådan er er det jo”-tilgangen skal afløses af politisk mod til at igangsætte investeringer i nye jobs, vilje til at sikre tryghed for de arbejdsløse, der nu er endt i farezonen, ved bl.a. at nedsætte genoptjeningskravet og ikke mindst modet til at finde en langtidsholdbar løsning på dagpengeområdet, f.eks. med en ny model, der mere fleksibelt følger økonomiske op- og nedgange i økonomien.

Vestager, Mette Frederiksen og hele regeringen er kort og godt nødt til at vågne op og tage ansvar.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen