Hvor mange EU-politikere skal der til for at begrænse rejse-cirkusset...

... 357. Men så er franskmændene blevet sure og har klaget til EU-Domstolen

EU-parlamentet i Stasbourg. Foto: Thomas Borberg/Polfoto
EU-parlamentet i Stasbourg. Foto: Thomas Borberg/Polfoto
Følg Politik

Der foregår et vanvittigt rejsecirkus i EU.

12 gange om året tager omkring 5000 personer fra unionens tunge bureaukrati – herunder EU-Parlamentets 736 medlemmer – de mere end 400 km. fra hovedsædet i Bruxelles til Strasbourg for at holde møder i den franske by.

Det betyder, at stribevis af lastbiler skal pakkes, så et utal af dokumenter kommer frem – alt imens mange politikere og deres følge tager turen med fly.

Hvert år giver det en regning på over 1,5 mia. kr. til EU’s borgere. Klima-regnskabet ser heller ikke godt ud: Rejsecirkusset medfører årligt et CO2-udslip på 20.000 ton. Det svarer til 13.000 flyture mellem Danmark og New York.

Læs også:

Hvor mange eurokrater skal der til for at navngive en korridor?

Vil samle møder
I EU-Parlamentet er man dog kommet frem til, at fråseriet skal begrænses. Et flertal på 357 medlemmer har stemt for, at skære i rejserne ved at samle Strasbourgs to såkaldte plenarsamlinger i oktober i en uge. På den måde barberes antallet af rejser i oktober fra fire til to – med en stor millionbesparelse til følge.

Men EU-parlamentarikerne kan dog have gjort regning uden vært. For franskmændene har absolut ingen planer om, at rejse-cirkusset skal begrænses. Derfor har landet indbragt Parlamentets beslutning for EU-Domstolen.

’Den franske regering har gjort gældende, at Europa-Parlamentet ved at beslutte at afkorte to ud af de tolv månedlige plenarmøderækker, som hvert år skal afholdes i Strasbourg, fra 4 til 2 dage, og at de i 2012 skal finde sted i den samme uge i oktober måned, har det omgået reglerne om, at de tolv månedlige plenarmøderækker (...) skal afholdes i Strasbourg,’ lyder den officielle forklaring.

Barnagtigheder
Franskmændenes beslutning om at trække sagen for EU-Domstolen vækker sandt at sige ikke sympati hos EU-parlamentarikeren fra Dansk Folkeparti Morten Messerschmidt.

– Det er pinligt, at et land, der normalt slår sig op på de største moralske dyder, ikke vil acceptere, at Parlamentet kan få lov til at droppe rejseriet. At man vælger at trække sagen for EU-Domstolen vidner om, at barnagtighederne ikke kender nogen grænser, lyder det fra Messerschmidt.

Læs også:

EU-Connie til klimamøde for millioner

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+