Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Engell: Derfor går Pia

En klog og stor beslutning - sådan vurderer Hans Engell om Pia Kjærsgaards tilbagetræden som formand i Dansk Folkeparti

De seneste år har været hårde for Pia Kjærsgaard, forklarer Hans Engell. (Foto: Thomas Sjørup)
De seneste år har været hårde for Pia Kjærsgaard, forklarer Hans Engell. (Foto: Thomas Sjørup)

- Det er på mange måder en historisk beslutning, som Pia Kjærsgaard har truffet, og det bliver meget interessant at se, om de unge kan løfte arven.

Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra Hans Engell, politisk kommentator på Ekstra Bladet, oven på nyheden om, at Dansk Folkepartis ukronede dronning, Pia Kjærsgaard, har valgt at trække sig fra formandsposten.

- Men det er også en stor og klog beslutning. For nu får hun selv lov at bestemme over sin afgang på en flot måde, hvor hun efterlader partiet i flot tilstand. Og derudover er det kommende folketingvalg et stykke fremme i tiden, så på den måde får de nye folk god tid til at vænne sig til deres nye ansvar, forklarer Hans Engell til ekstrabladet.dk.

Læs også: Pia K går som DF-formand

Selv om Pia Kjærsgaards beslutning om at trække sig kommer som en bombe for de fleste, er det ifølge Hans Engell i virkeligheden ikke fuldstændig overraskende.

- På en måde er det ikke så overraskende, for hun er over 60, og man skal ikke tage fejl af, at de sidste par år har været utroligt hårde for hende. Det er altså ikke nemt at leve under konstant politibeskyttelse, siger han til ekstrabladet.dk.

Ifølge Hans Engell vil tiden nu vise, hvordan det kommer til at påvirke Dansk Folkeparti, at Pia Kjærsgaard ikke længere står forrest i feltet.

- Hun fortsætter jo i gruppen, så helt væk er hun jo ikke. Men det er klart, at det får indflydelse, når så karismatisk en person trækker sig fra forreste geled. Rent politisk tror jeg ikke, at det kommer til at betyde det store, for Kristian Thulesen Dahl (DF), der tager over, har længe været én af hovedstrategerne i partiet, siger han og fortsætter:

- Men det bliver spændende at se, om de kan fastholde det nuværende stemmeantal. Og så er det også interessant, om partiets kommende, nye profil vil betyde, at Dansk Folkeparti for eksempel kan finde på at gå med i en regering.

Pia Kjærsgaard - kort fortalt:

* Født den 23. februar 1947 i København som datter af farvehandler Poul Kjærsgaard og husmor Inge Munch Jensen.

* Uddannet på Købmandsskolen i København.

* Arbejdede som hjemmehjælper i seks år, inden hun i 1984 kom i Folketinget for Fremskridtspartiet.

* Året efter blev hun politisk leder i partiet, en post hun bestred frem til 1994.

* I 1995 blev Fremskridtspartiet splittet af interne konflikter. Pia Kjærsgaard brød ud af partiet og stiftede Dansk Folkeparti sammen med Kristian Thulesen Dahl, Ole Donner og Poul Nødgaard.

* Siden partiets fødsel i 1995 har Pia Kjærsgaard været formand for Dansk Folkeparti.

* Ved valget den 15. september sidste år fik partiet 12,3 procent af stemmerne.

* Seneste meningsmåling giver partiet opbakning fra 13,4 procent af vælgerne.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen