Engell: Ingen skal true Solkongen Villy

Villy Søvndal fortsætter som formand og udenrigsminister på trods af massiv kritik, fastslår politisk kommentator Hans Engell

Våbenstilstanden i SF er ophørt, forklarer Hans Engell (Foto: Kristian Linnemann)
Våbenstilstanden i SF er ophørt, forklarer Hans Engell (Foto: Kristian Linnemann)

Utilfredsheden med formand Villy Søvndal er massiv i både SF’s folketingsgruppe og bagland. Flere kritikere vil simpelthen have Villy til at koncentrere sig mere om formandsposten frem for sin udenrigsministerpost. Men det kommer ikke til at ske, vurderer Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell.

- Dagens artikel er et udtryk for, at våbenstilstanden siden landsmødet er ophørt. Nu rører kritikerne på sig igen, siger han og uddyber:

- Stemningen i SF er kritisk. Villy Søvndal står ikke overfor direkte trussel, men der har været klare meldinger til ham om, at han skal bruge flere kræfter som SF-leder og færre som udenrigsminister . Det har Villy bare ikke tænkt sig. Hvis Villy skal vælge, så vil han hellere være minister end formand. Og ingen skal true ham. Han fortsætter.

LÆS OGSÅ:

Se også: Ekspert: Thornings politik har øget asylpres

Ifølge Hans Engell skyldes kritikken af Villy Søvndal dog også, at hans unge ministerhold langt fra har leveret en imponerende indsats i deres første år på pinden.

- Kritikken mod Villy er en hård indirekte kritik af det unge ministerhold i SF. Det retter sig mod Thor Möger, Astrid Krag og Ida Auken. Man føler ikke, at de unge ministre har slået tilstrækkeligt til, og der er en manglende forståelse for, at stærke kort som Holger K og Steen Gade ikke bliver brugt på større poster. Villy har i stedet for håndplukket uerfarne politikere til ministerposter, og det første år viser, at de har det svært, siger Hans Engell.

LÆS OGSÅ:

Se også: Hemmeligt brev: Så trætte er SF'ere af Möger

Der har været en lang række kritiske røster som lokalformand Jørgen Rassi Rasmussen og Knud Erik Hansen på banen, men også Villys ’gamle venner’er godt utilfredse med, de ikke længere kan kende deres formand.

- Den anden del af utilfredsheden er så, at mange af Villys gamle venner føler sig svigtede. Han gider ikke at høre på dem og tager ikke imod råd fra dem. Han er blevet solkongen. Han er mere optaget af sine venner i Syrien end dem i SF. Derfor føler de sig svigtet og ikke taget alvorligt. Han har lavet en kovending for meget, siger Hans Engell.

LÆS OGSÅ:

Se også: Uro i SF: De vil af med Villy

Problematikken om Villy Søvndal forventes at blive et emne på SF’s sommerlandsmøde senere på måneden, men Hans Engell er sikker på, at kritikerne makker ret inden da.

- Ingen vil åbent stå frem og kritisere ham, og Villy banker ikke kritikerne på plads i fuld åbenhed. Jeg vil tro, at han anerkender problemet og siger, at han skal nok klare det. Plus at der er store muligheder for SF, og at partiet skal kæmpe for at få flere mærkesager igennem. Det sædvanlige, siger han.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen