Politikere: Damp bare videre

Trods advarsler fra eksperter vil danske politikere ikke forbyde damp-cigaret på linje med almindelige smøger

Danskerne skal måske til at indstille sig på, at personerne ved nabo-bordet på restauranten tænder op for særlige damp-cigaretter, når de er færdige med at spise.

Mens det ifølge rygeloven er forbudt at ryge almindelige cigaretter på større restauranter og barer, så fastslår flere politikere på Christiansborg nemlig, at de ikke har til sinds at forbyde de nye elektroniske damp-cigaretter, selvom eksperter anbefaler det.

Der er ganske enkelt ikke viden nok om, hvorvidt de såkaldte e-cigaretter er skadelige, lyder det fra regeringspartiet De Radikale og fra oppositionspartiet Venstre.

- Der er på nuværende tidspunkt ikke noget grundlag for at lade e-cigaretter omfatte af rygeloven. Hvis et forbud skal være aktuelt, så skal der forelægge en anden viden om e-cigaretterne, end der gør i dag, siger Venstres sundhedsordfører Sophie Løhde.

Samme melding kommer fra De Radikales sundhedsordfører Camilla Hersom.

- E-cigaretter udsætter ikke andre for passiv rygning på samme måde som almindelige cigaretter gør. Og rygeloven har til formål at sikre, at de mennesker, der ikke ønsker at opholde sig i et røgfyldt miljø, de kan være fri for det.

- Hvis det viser sig, at der i e-cigaretter er skadelige stoffer, så bør vi overveje, om e-cigaretterne også skal omfattes af rygeloven, siger Camilla Hersom.

Læs også:

Se også: Nikotin-slagsmål har varet 4 år

Damp-cigaretterne fungerer ved, at en batteridrevet glødetråd opvarmer en væske med kemiske stoffer i den genbrugelige "cigaret", som rygeren så indånder i form af dampe frem for røg.

Dermed oser de nye cigaretter mindre end de gamle, lyder et af salgsargumenterne.

Kræftens Bekæmpelse fraråder dog, at e-cigaretterne undtages rygelovene, indtil der er klar dokumentation for, at de er ufarlige.

Projektchef i Kræftens Bekæmpelse Inge Haunstrup Clemmensen henviser til, at man andre steder i verden sidestiller det med almindelig rygning.

- Jeg forudser masser af problemer, når man kan sidde og dampe på en e-cigaret et sted, mens almindelige cigaretter er forbudt. Jeg ville selv blive rasende, siger Inge Haunstrup Clemmensen.

Både Sophie Løhde og De Konservatives sundhedsordfører Benedikte Kiær lægger vægt på, at restauranterne selv kan vælge at forbyde cigaretterne, hvis de ønsker det.

kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen