- Venstre er blevet Danmarks 'Tea Party'-bevægelse

Så er der stegt flæsk med forringede løn- og arbejdsvilkår på menuen i Vejle. Venstre slikker sig allerede frådende om munden og gør klar til det helt store ædegilde på lønmodtagernes regning, mener klummeskribent Gry Möger Poulsen

Gry Möger Poulsen er landsformand for SF Ungdom(Foto: SFU)
Gry Möger Poulsen er landsformand for SF Ungdom(Foto: SFU)

Mafiametoder!

Bølleangreb!

Hetz!

Skurkagtighed!

Det er ikke gået stille for sig i den seneste uges debat om konflikten mellem 3F og restauranten Vejlegården. Venstre har raskt grebet megafonen og indledt et angreb på den danske model med en retorik, der overgår selv Saxo Banks ungdomsklub (Liberal Alliance Ungdom).

Med Inger Støjberg i spidsen har Venstre sat alt ind på, at 3F’s lovlige og ganske ordinære konflikt mod restaurant Vejlegården skal være løftestang for at indskrænke fagbevægelsens ret til at konflikte. Der bliver skrålet op om frihedskamp og restauratøren Amin Skov er blevet ophævet til en regulær liberal helt.

Men er det frihed at forhindre faglige organisationer i at reagere, hvis lønmodtagernes vilkår forringes af en gul fupforreting?

Se også: Støjberg tosset på fagboss: Truer med injuriesag

Er det frihed, at politikerne på Christiansborg skal lovgive om kontroverser mellem arbejdsmarkedets parter?

Er det frihed at give los for løndumping i en krisetid?

Nej, det er det ikke. Den aktuelle konflikt handler ikke om individuel fagforeningsfrihed. Det er en banal faglig konflikt, der køres efter alle fagretslige regler.Vejlegården har ophævet overenskomsten med 3F og tegnet en discount-aftale med Krifa. En aftale, der betyder forringelser for medarbejderne på 41 ud af 46 områder! Sagen handler altså om at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår for medarbejderne igennem gode kollektive overenskomster. Krifa – og Venstre – er af den holdning, at det har en selvstændig og frihedsskabende (!) værdi, at faglige organisationer konkurrerer om at indgå billige overenskomster med arbejdsgiverne. Det er en ganske særpræget opfattelse af, hvad det vil sige at varetage lønmodtagernes interesser eftersom resultatet er dårligere løn og ringere arbejdsforhold.

På Vejlegården betyder discountaftalen konkret ingen fast arbejdstid, ingen betalt frokost, afskaffelse af feriefridage, forringet ret til pension og at ungarbejderne må gå 1/3 ned i løn.

Se også: Vejlegården-ejer lægger truslerne frem <b>Læs også: Vejlegården-ejer lægger truslerne frem</b>

Med Venstres ekstremistiske linje ligner partiet mere og mere en dansk udgave af den amerikanske ’Tea Party’-bevægelse. Selv ikke vennerne hos arbejdsgiverne bakker partiets speedede antifællesskabskorstog op. Men Venstres fagforeningsfjendskhed er ikke ny. Det er langt fra første gang, Venstre gør en dyd ud af at angribe solidariteten i samfundet. Da VKO stadig sad på flæsket, stod Venstre i spidsen for at ændre fradragsreglerne for fagforeningskontingenter på en måde, der straffer de rigtige fagforeninger og hjælper de gule fupforretninger. Man indførte simpelthen med fuldt overlæg en skat på solidaritet og en støtteordning til fidusmagerne!

Mediemøllen har indtil nu fortalt en anden historie og er overvejende hoppet med på Team Saxo Bank. Fagbevægelsen er nødt til at blive klarere i spyttet og ikke lade sig hive forvirret rundt i manegen. Det uhyggelige teselskab mellem Venstre, Saxo Bank og Liberal Alliance har nemlig afsløret de borgerliges ønske om et arbejdsmarked, der ikke bygger på fælles forhandlinger og trygge forhold aftalt mellem arbejdsmarkedets partnere, men derimod på et nedadgående lønræs, hvor en hver må slås alene for sig selv, og arbejdsgiveren konsekvensløst kan presse medarbejderne.

Jeg siger nej tak til te i det selskab.

Gry Möger Poulsen er landsformand for SFU og skriver løbende klummer på ekstrabladet.dk. Debatter med hende i eftermiddag kl. 13 her på sitet.

kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen