Ro på, Benny - du skal ikke skydes

Enhedslistens Per Clausen beroliger S-ordfører: Du skal ikke skydes under revolutionen, Benny Engelbrecht, du skal tværtimod med i regeringen bagefter

Socialdemokraternes jourhavende politisk ordfører, Benny Engelbrecht (til venstre) behøver ikke at frygte Enhedslistens revolution - han bør komme med i regeringen bagefter, mener Per Clausen. (Foto: Steen Brogaard og Jens Dresling/Polfoto. Fotomontage: ekstrabladet,dk)
Socialdemokraternes jourhavende politisk ordfører, Benny Engelbrecht (til venstre) behøver ikke at frygte Enhedslistens revolution - han bør komme med i regeringen bagefter, mener Per Clausen. (Foto: Steen Brogaard og Jens Dresling/Polfoto. Fotomontage: ekstrabladet,dk)

- Benny Engelbrecht behøver ikke at være nervøs for, om han skal skydes i den revolution, som jeg spår kan komme inden for de nærmeste 10-20 år. Tværtimod - jeg vil da mene, at han kan komme med i regeringen bagefter, når vi skal rette op på de skævheder, samfundet har fået.

Sådan siger Enhedslistens gruppeformand Per Clausen til ekstrabladet.dk. I weekenden satte han den politiske dagsorden via udtalelser til Berlingske, som i sin præsentation af et interview med ham valgte at lægge mest vægt på denne udtalelse:

- Jeg tror, at revolutionen vil komme i ét ryk, og jeg tror, at den kan komme inden 20 år.
Læs:

Enhedslisten: Revolutionen er nær

Det var Socialdemokraternes sædvandlige erhvervsordfører, Benny Engelbrecht, som i weekenden var fungerende politisk ordfører for det store regeringsparti. Og Engelbrecht havde søndagen igennem travlt med at lægge afstand til det lejlighedsvise støttepartis gruppeformand.

Jeg skal skydes først
Der skal ikke komme nogen revolution i Danmark, hvis det står til ham.

- Så skal jeg skydes som den første, erklærede han blandt andet.

- Altså, der skal ikke skydes nogen, og Benny skal ikke håbe på, at han bliver revolutionsmartyr eller -helt. Faktisk vil jeg da mene, at han skal med i regeringen, når staten har overtaget bankerne og skal til at have tingene til at fungere ordentligt, siger Per Clausen som trøst til den socialdemokratiske erhvervsordfører.

De fredelige revolutioner
- Så Herregud, der skal nok blive en plads til ham. Og ytringsfrihed og alt muligt. Benny vil få en hidtil uset grad af frihed. Ligesom Pia Kjærsgaard og Anders Samuelsen og de andre - de skal også have lov til at ytre sig og stille op til valg bagefter.
Læs:

Revolutionære EL: Vi er ikke ekstreme

- Hvad er det for en revolution, du ser for dig, hvis der ikke skal skydes nogen?

- Revolutioner kan være voldelige, de kan også være fredelige, og de kan blive nedkæmpet med vold. Jeg har nævnt, at der har været mange fredelige revolutioner. Kasserollerevolutionen i Island efter landets store krise, for eksempel. Anders Foghs grønne revolution, som folk bare ikke rigtig troede på. Den teknologiske revolution... Men jeg har konstateret, at journalister overspiller ordet.

Ordet bliver nok i programmet
- Tror du, at det alene er journalister, som umiddelbart forbinder ordet 'revolution' med bål og brand?

- Narh, men nu står det jo i Enhedslistens principprogram...
Læs:

Sass: Jamen de ER jo ekstreme

- Som jeg har forstået, at I skal til at skrive om, fordi ordene ikke rigtig passer til nutiden?

- Jo, jo. Men jeg ved ikke, om netop ordet 'revolution' ryger ud. Nu er vi jo ret trodsige i Enhedslisten og vil ikke bankes på plads, så jo mere de borgerlige skælder ud over ordet, jo større sandsynlighed er der nok for, at det overlever gennemskrivningen af programmet.

Medlemtallet fordoblet
- Men vi får se. Programmet skal gennemskrives, blandt andet fordi hele medlemskredsen er blevet kraftigt fornyet. Af det par tusinde, som var med i 2003, har nogle meldt sig ud, mens der er kommet omkring 8000 ind. Bare siden for et års tid siden er medlemstallet fordoblet. Disse nye medlemmer skal jo også have indflydelse på, hvad der skal stå i programmet, siger Per Clausen.
Læs:

Qvortrup: Clausen fejer op efter elevrådspolitikeren Johanne

- Men vi mener under alle omstændigheder, at den skæve udvikling i samfundet, som er sket bare gennem de seneste 10 år, må rettes op, og vi forstår ikke, at der er partier, som ikke synes, at det haster. Det tror vi, at det gør.

Ikke noget at være bange for
- Har du mange reaktioner, siden diskussionen tog fart?

- Nej, ikke særligt. På gaden hjemme i Aalborg - og nærmere kommer man ikke folkesjælen her i landet - har jeg mest fået anerkendelse. Så har jeg gennem de seneste uger fået 20-30 nye Facebook-venner, men de bruger det til at svine os til, så mon ikke det bare er de sædvanlige fra højrefløjen, som har flyttet sig over på min Facebookside?

- Jeg bliver kaldt et naivt fjols. Men ærligt talt - hvis det er mig, der er et naivt fjols, så er der vel ikke noget at være bange for, mener Per Clausen.

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.