Revolutionære EL: Vi er ikke ekstreme

Selv om partiet vil omstyrte samfundet gennem en revolution, er Enhedslisten ikke et ekstremt venstreorienteret parti, siger Pernille Skipper

(Foto: Polfoto/Magnus Holm)
(Foto: Polfoto/Magnus Holm)

Enhedslisten er trods ønsker om revolution ikke et ekstremt parti.

Det siger partiets fungerende politiske ordfører, efter at Socialdemokraternes gruppeformand i Politiken siger, at Enhedslisten undergraver regeringen. Og at regeringen ikke kan læne sig alt for meget op ad et parti, der er ’et ekstremt, venstreorienteret parti, der ønsker sig et klasseløst, kommunistisk samfund’.

Læs også:

Se også: Sass i angreb: Enhedslisten undergraver os

- Hvis Henrik Sass mener, at Enhedslistens retorik er det afgørende for den dybe krise regeringen står i med svigtende opbakning, så tror jeg han fejlfortolker situationen fuldstændig. Vælgerne er selv i stand til at gennemskue politikken, og regeringen fører en markant anderledes politik, end den som den gik til valg på.

- Så problemet er i virkeligheden, at I forsøger at minde regeringen om, hvad den lovede før valget?

- Vi gik til valg på, at vi ville trække den her regering så langt til venstre som muligt, og holde den fast på dens løfter. Og når den så løber fra løfterne, kalder vi en spade for en spade.

Læs også:

Se også: Johannes høje pris

- Men hvad så med jeres princip om, at børsen skal lukkes og bankernes skal nationaliseres?

- Enhedslisten skal skrive sit program om, for det er skrevet i en gammeldags tone.

- Så det vil sige, at det heller ikke længere er en revolution, som skal fratage overklassen sine magtmidler?

Læs også:

Dansk politik - 28. jun. 2012 - kl. 07:01 Johanne stormer frem efter raseri-udbrud

Det er klart, det er det, vi drømmer om. Enhedslisten er et socialistisk parti. Vi ønsker et markant anderledes samfund, hvor man tager hensyn til mennesker og miljø i stedet for profit.

- Revolution lyder meget ekstremt, så hvorfor har Sass ikke en pointe?

- Man skal ikke høre det så ekstremt. Det handler om, at vi vil et markant anderledes samfund - det kan man kalde revolution eller noget andet.

- Men I kalder det netop en revolution. Hvorfor det?

- Fordi det handler om, at skabe et markant anderledes samfund, hvor det handler om mennesker og miljø i stedet for virksomheders profit. Det kan man sagtens kalde en revolution.

- Jo, men nu var det jo bare for at kalde en spade for en spade. Hvad lægger du i ordet revolution?

- Jeg synes, vi har været meget kompromisvillige i forbindelse med finanslovsforhandlinger og udligningsreformer. Den aftale, vi næsten havde med regeringen om skattereformen, indebar at vi hævede topskatten. Det er bestemt ikke Enhedslistens kop te. Så det er lidt plat at kalde os for et ekstremt parti.

Et andet punkt, hvor Henrik Sass Larsen har kritiseret Enhedslisten er partiets regel om, at en finanslov skal godkendes af partiets hovedbestyrelse på 25 mand. Altså mennesker, der er valgt af medlemmer i Enhedslisten. Det står stadig ved magt, siger Pernille Skipper.

- Ja, vi involverer andre mennesker, end dem der kommer inde bag Christiansborgs tykke mure. Det er jeg stolt af, og det kunne være, at Socialdemokraterne kunne lære lidt af det.

Læs også:

Se også: Sådan kan Johanne fyre Helle Se også: Sådan kan Johanne fyre Helle

- Men I vil vel ikke afskaffe det repræsentative demokrati?

- Nej.

- Hvorfor har Sass så ikke pointe i, at det er ekstremt, at I vil lægge hele landets finanslov i hænderne på nogle få medlemmer af jeres hovedbestyrelse?

- Vælgerne har stemt på Enhedslisten, og vi har en hovedbestyrelse. Jeg tror Socialdemokraterne kunne lære noget af at lytte til dem, der ikke lige kommer på Christiansborg.

- Men det må da være en ekstra begrænsning, hvis det er mennesker, der ikke er folkevalgte, der skal beslutte, om hele landets finanslov kan vedtages eller ej?

- Vores hovedbestyrelse har vist, at den er fuldt ud kompetent.

- Men den er ikke folkevalgt.

- Nej, det er den ikke. De sidder i Enhedslisten, og det er et parti, der er valgt ind i Folketinget.

- Men man lægger en vigtig beslutning over i hænderne på mennesker, der ikke er valgt repræsentativ af den danske befolkning?

- Enhedslistens hovedbestyrelse er en del af vores parti, og nu synes jeg, at vi kører i ring.

- Men du har ikke kaldt en spade for en spade.

- Det synes jeg, at jeg har. Jeg har sagt, at jeg er stolt af, at vi har et partidemokrati. Og at vi har et parti, der lytter til befolkningen også mellem valgene.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen