Mög-ungens far og fagboss bag polske arbejdere - der ikke har fået løn

3F har blokeret arbejdet for polske håndværkere, fordi de mangler løn for deres arbejde på Isbjerget i Aarhus. Bag projektet står PensionDanmark med Torben Möger som direktør - og 3F-boss som bestyrelsesformand

3F-formanden Poul Erik Skov Christensen (tv) er bestyrelseformand i PensionDanmark, hvor Torben Möger Pedersen (th) er direktør. Pensionsselskabet er bygherre på Isbjerget i Aarhus, hvor polske håndværkere mangler at få løn (Foto: Ole Buntzen/Polfoto)
3F-formanden Poul Erik Skov Christensen (tv) er bestyrelseformand i PensionDanmark, hvor Torben Möger Pedersen (th) er direktør. Pensionsselskabet er bygherre på Isbjerget i Aarhus, hvor polske håndværkere mangler at få løn (Foto: Ole Buntzen/Polfoto)

- Det er et enestående byggeri, som vil give mange familier nye, gode boligforhold i det centrale Århus.

Begejstringen var stor hos adm. direktør i PensionDanmark, Torben Möger Pedersen, da han i 2010 lancerede det storstilede byggeprojekt Isbjerget på Aarhus Havn.

Skatteminister Thor Mögers far havde besluttet, at PensionDanmark som bygherre skulle investere omkring 500 mio. kr. i boligerne.

Her to år senere ser det hele imidlertid knap så rosenrødt ud for prestige-projektet. Fagforbundet 3F har nemlig blokeret arbejdet for alle tømrere og snedkere, der skal være med til at gøre Torben Mögers planer til virkelighed.

Årsag: En række polske arbejdere mangler at få deres penge.

- 13 mand skyldes 498.000 i løn, feriepenge og pension. Meget ironisk, at de netop skylder dem deres pension, konstaterer en mildest talt vred Claus Ørskou, faglig sekretær i 3F.

Sikkert ikke sød musik for direktør-sønnen Thor Möger. Som minister har han erklæret åben krig mod social dumping.

'Det er grotesk'
Som om det ikke er nok: I toppen af 3F sidder Poul Erik Skov Christensen - han er desuden bestyrelsesformand i PensionDanmark.

- Jamen, det er pudsigt, at det er min egen formand. Men sådan er livet. Jeg går også ud fra, at han reagerer på det her på et eller andet tidspunkt. Det kan han da ikke sidde overhørigt, siger Claus Ørskou.

Han bemærker, at bygherren i skikkelse af PensionDanmark er ingen ringere end fagbevægelsens egen pensionskasse.

– Og så entrerer man med en entreprenør, som ikke aner, hvem der går på pladsen. Det er grotesk.

Claus Ørskou vil nu have, at de ansvarlige - hele vejen oppe igennem systemet - nu kommer til at stå til ansvar.

- Jeg synes, I skal prøve at snakke med Poul Erik Skov Christensen, og jeg synes, I skal prøve at snakke med Torben Möger og med hans søn. For der er da heller ikke afregnet skat derude, siger Claus Ørskou.

Mögers folk følger sagen tæt
Den opfordring har ekstrabladet.dk ikke siddet overhørig. Hos PensionDanmark er meldingen, at Torben Möger er på ferie, og at det derfor ikke er muligt at få en kommentar fra ham.

I stedet er ekstrabladet.dk blevet spist af med en skriftlig udtalelse fra direktør for ejendomme i PensionDanmark, Søren Ulslev.

- Når PensionDanmark bygger, skal overenskomsten overholdes til punkt og prikke. NCC, der er totalentreprenør på Isbjerget, oplyser til os, at overenskomsten er overholdt.

- Sagen kører nu i det fagretslige system, og vi følger sagen tæt. Hvis det viser sig, at der er begået fejl fra den ene eller anden side, vil vi som bygherre naturligvis kræve, der bliver rettet op på det, udtaler han.

Overenskomsten skal overholdes
Også 3F-formanden Poul Erik Skov Christensen er ferieramt. Han har dog valgt selv at udtale sig via en pressemedarbejder.

- PensionDanmark er involveret i en række større byggeprojekter. Fælles for dem er, at når vi involverer os, så skal gældende overenskomster altid overholdes. Det gælder også i denne sag.

- For mig er kampen mod social dumping på arbejdsmarkedet en af de største udfordringer i øjeblikket. Derfor skal overenskomsten ifm. Isbjerget i Aarhus selvfølgelig også overholdes. Såfremt der er uoverensstemmelser, har vi et solidt fagretligt system. Det gælder i denne sag som i alle andre, lyder det fra 3F-bossen.

Skatteminister Thor Möger fuldender rækken af ferieramte ping'er. Det er ikke muligt at få en kommentar fra ham til sagen, er meldingen fra ministeriet.

1 af 2 Isbjerget, som det kommer til at se ud, når det efter planen står færdig i 2013 (Pr-foto)
2 af 2 3F-formanden Poul Erik Skov Christensen (tv) er bestyrelseformand i PensionDanmark, hvor Torben Möger Pedersen (th) er direktør. Pensionsselskabet er bygherre på Isbjerget i Aarhus, hvor polske håndværkere mangler at få løn (Foto: Ole Buntzen/Polfoto)
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen