Det var aldrig gået med en spindoktor...

Københavns overborgmester Frank Jensen holder i eftermiddag tale for tidligere statsminister Anker Jørgensen, hans store forbillede, som fylder 90 år

Overborgmester Frank Jensen holdt en stærkt personlig tale til sin gamle partiformand, som han betegnede som et forbillede og en stor kilde til inspiration, også for dem, der var 40 år yngre. (Foto: Niels Hougaard/Polfoto)
Overborgmester Frank Jensen holdt en stærkt personlig tale til sin gamle partiformand, som han betegnede som et forbillede og en stor kilde til inspiration, også for dem, der var 40 år yngre. (Foto: Niels Hougaard/Polfoto)

- Jeg havde ikke været overborgmester i København i ret lang tid, før jeg en dag kunne høre nogen komme ind i forkontoret med to kæppe. Det var Anker, som var gået hele vejen ind fra plejehjemmet i Saxogade, hvor han boede dengang, og som - uanmeldt - erklærede, at han skulle ind og se, om overborgmesteren bestilte noget.

Overborgmester Frank Jensen holder i eftermiddag tale for sin gamle partiformand under Socialdemokraternes reception for Anker Jørgensen på 90 års dagen. Det foregår i et stuvende fyldt Plejecentret Langgadehus på Valby Langgade. Den aldrende fødselar vil formentlig sidde mageligt i sin kørestol og høre på talen - efter et par fald i vinter er de to kæppe, som Anker støttede sig til under vandringerne rundt i kvarteret, ikke mere nok.Den næsten 40 år yngre overborgmester erklærer over for ekstrabladet.dk, at han sagtens kan klare at holde sin tale uden at få tårer i øjnene.

Forbillede og inspiration
- Det kan jeg i dag. Men i 1987, da Anker holdt sin afskedstale som partiformand i Folkets Hus, var jeg ikke den eneste, der havde tårerne strømmede ned ad kinderne. Anker var jo mit store forbillede og min største inspiration. Jeg meldte mig ind i DSU i 1970'erne, mens han var statsminister, og jeg kom i Folketinget ved det valg, som var holdt få dage før Ankers afgang som formand. Men Anker blev jo siddende i Folketinget frem til 1994, og jeg oplevede, hvordan han stillede store krav - både til sig selv, men sørme også til os unge!

- Det vil jeg også mindes, når jeg holder talen i dag.

Spindoktorer - ikke hos Anker
Frank Jensen har tidligere besøgt sin gamle partiformand på det plejehjem i Valby, hvor han bor og fejres i dag.
Læs også:- Vi havde en god, lang snak over et par glas vin, blandt andet om tysk politik, som optog Anker rigtig meget på det tidspunkt. Han er blevet gammel, naturligt nok, og husker ikke altid lige godt, hvad der netop er sket, men ting fra ældre dage har han stadig fint styr på, siger Frank Jensen.

Han fremhæver, at Anker Jørgensen, trods de vanskelige vilkår, han havde at være statsminister under, altid stod ved, hvad han gjorde, også selv om det var upopulært blandt hans egne, for eksempel den fagbevægelse, han selv var et produkt af.

- Han sagde tingene ligeud. Jeg har tit tænkt på, hvordan han ville have haft det med alle de spindoktorer, vi har nu om dage. Det var aldrig gået med Anker, tror jeg...

1 af 3 Hanne Aaes Henriksen var i mange år sekretær for veklsende gruppeformænd i Socialdemokratiet. Hun bestyrede ved Anker Jørgensens 90 års dag det gavebord, som trods ønskerne om bidrag til Amnesty International blev fyldt godt op. Da dagens hovedperson mødte op i Plejecentret Langgadehus' Glassal, modtog Hanne ham med et kærligt kys på panden. Halvt skjult bag Anker skimtes Lissa Galle, endnu en sekretær fra 'gamle dage' og den, som i de senere år har været en uundværlig hjælp for den tidligere partiformand. (Foto: Niels Hougaard/Polfoto)
2 af 3 Med sine stokke kunne Anker Jørgensen indtil i vinter tage daglige traveture rundt i Valby, hvor han bor. På sin 90 års dag er han nødt til at acceptere en kørestol og en rollator, når han skal rundt. (Foto: Lars Hansen/Polfoto)
3 af 3 Overborgmester Frank Jensen holdt en stærkt personlig tale til sin gamle partiformand, som han betegnede som et forbillede og en stor kilde til inspiration, også for dem, der var 40 år yngre. (Foto: Niels Hougaard/Polfoto)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen