Hans Engell: Skandaløs behandling af Sass

Den politiske kommentator kalder top-embedsmænds håndtering af Sass-sagen for pinlig

Foto: Bjørn Stig Hansen/Jan Unger
Foto: Bjørn Stig Hansen/Jan Unger

Vejen er nu banet for, at Henrik Sass Larsen kan blive minister.

Det vurderer ekstrabladet.dks politiske kommentator Hans Engell, efter Ombudsmanden har udtalt alvorlig kritik af Statsministeriets og Justitsministeriets grundlag for mundtligt at pålægge Henrik Sass Larsen tavshedspligt i sagen om hans manglende sikkerhedsgodkendelse.

Sass Larsen har nu fået aktindsigt i notatet og har valgt at offentliggøre papirerne. Det vil formentlig betyde, at sagen kan lukkes fra S-gruppeformandens side.

Se også: Sass: Jeg skulle forsvare mig mod spøgelser

- Jeg tror især, at han får noget ud af Ombudsmandens afgørelse. Han får det ud af at offentliggøre notatet, at nu ligger alt på bordet, må man formode. Hvis Thorning finder på at lave en ministerrokade, så baner det her vejen for, at han ville kunne indtræde i regeringen, siger Hans Engell.

Se også: Sass: - Jeg er en glad mand

Han betoner, at det offentliggjorte notat ikke indeholder noget nyt i forhold til det referat, som Sass selv lavede af de to møder, som han holdt om sagen, og offentliggjorde i Weekendavisen.

- Det eneste, man kan sige, der fremgår af notatet her, som er stærkere betonet i notatet end i Sass' referat, er, at han skulle have haft bodyguard. Men der er ikke nogen dokumentation. Politiet skriver bare, hvad de formoder, siger Hans Engell med henvisning til PET-notatet, hvor der står følgende:

- Det er Politiets opfattelse ud fra ovenstående, at sms-korrespondancen mellem (.....) og Henrik Sass Larsen, at (.....) har ageret bodyguard for Henrik Sass Larsen og udøvelsen øjensynligt havde effekt, idet Henrik Sass Larsen og (.....) kunne sidde i fred i et par dage efter episoden på Hugos Vinkælder, hedder det i notatet.

Hans Engell er meget kritisk over for departementscheferne i Statsminsteriet og Justitsministeriet.

Se også: Afsløring: Her er PET-notatet om Sass Larsen

- Det, jeg synes, er virkelig skandaløst, er, at den danske centraladministration, departementscheferne i Statsminsteriet og Justitsministeriet, ikke har mere styr på juraen, så de får en kæmpe næse af Ombudsmanden. At de nu skal gå med en næse i nakken for at have foretaget sig noget, der er meget kritisabelt, det, synes jeg, godt nok er pinligt Jeg må sige, at det er uacceptabelt. Hvordan skal man kunne stole på store juridiske udredninger, når departementschefen ikke har mere styr på juraen, siger han.

- Er sagen så lukket for Henrik Sass Larsens vedkommende?

- Ja, hvis ikke der kommer nyt frem, så er den lukket, siger han.

Også den pensionerede PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen er indigneret og mener, at Sass' retssikkerhed har lidt skade i et 'uskønt forløb', hvor ledende embedsmænd har fejlfortolket, hvad en sikkerhedsvurdering fra PET skal bruges til.

LÆS: Sass Larsen: Jeg kan ikke blive minister
LÆS: Henrik Sass klager til Ombudsmanden

- Det fortæller jo fuldstændig totalt, hvad denne her sag drejer sig om, siger Bonnichsen til Ritzau.

- Når man går ind og sammenblander sikkerhedsvurderinger med politiske vurderinger, kommer man i en situation, hvor man binder sig op på en sådan måde, at det går ud over personens retssikkerhed, fortsætter han.

Hans Jørgen Bonnichsen mener, at embedsværket har fejlet.

- Man er nødt til at renoncere (opgive, red.) fuldstændig på alt, hvad man har sagt tidligere, at det var personfølsomme oplysninger, der under ingen omstændigheder måtte offentliggøres, siger han.

- Man glemmer at bruge sin sunde fornuft, og det er ikke ordinære sagsbehandlere, det drejer sig om. Det er departementschefer, som burde være garanter for lovlighed og saglighed, lyder det fra en tydeligt vred Hans Jørgen Bonnichsen til Ritzau.

1 af 4 
2 af 4 
3 af 4 
4 af 4 Foto: Bjørn Stig Hansen/Jan Unger
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen