Folketinget er fyldt med 'comeback kids'

Sass Larsens comeback er blot det seneste i en lang række af politiske skandaler, der alligevel ikke endte med at koste karrieren. Se dem her

Læs om de skandaleramte politikeres comebacks i grafikken over artiklen (mobilbrugere tryk her

De bliver kaldt 'comeback kids'. De politikere, der har jokket så godt og grundigt i en politiske spinat, at de bliver sparket af taburet og tinge, men alligevel vender tilbage.

For mange lykkes det nemlig, når støvet og forargelsen har lagt sig. Henrik Sass Larsen er blot det seneste eksempel.

Læs også:

Ritt sår tvivl om Sass' troværdighed:'Der kan jo dukke noget op i Kamp-sag'

- Det er svært at finde på noget, der totalt udelukker et comeback. Man kan begå forholdsvis mange fejl og stadig komme tilbage, siger professor Klaus Petersen, der som ekspert i politisk historie alligevel ikke tør opstille helt skarpe regler.

- Men hvis man har begået noget decideret strafferetligt kriminelt, så er man nok ude.

Sprit kan være OK
Alligevel er der eksempler på politikere, der har genoplivet deres politiske karrierer efter domme for spritkørsel. Konservative Per Stig Møller er en af dem.

Nationen!:

Sass er den eneste fornuftige i rød blok

- Det afspejler den generelle holdning i befolkningen. Der er måske en opfattelse af, at det ikke er helt så alvorligt, som hvis man for eksempel stjæler, siger Klaus Petersen til ekstrabladet.dk.

Ifølge professoren er der flere ting, der afgør, om politikerne kan komme tilbage efter en skandale. Skandalens længde, lydniveau og landing har meget at sige for comeback-chancerne.

Bedst at gå selv
- Det handler om logikken i et parti. Både Sass Larsen og Troels Lund satsede på, at de ved at gå selv tog en for holdet og lukkede en sag ned, der var ubehagelig for partiet. De har vel haft et håb om, at det ville partiledelsen huske på et senere tidspunkt i stedet for at insistere på deres ret til at blive siddende, indtil sagen var afklaret, siger Klaus Petersen.

Læs også:

Rasende V: Helle skal stå skoleret om Sass-comeback

Det er nemlig ikke gratis for partiformændene at give problematiske partisoldater sparket.

- Det kan give en masse ballade og endnu mere fokus på en sag, man ikke har lyst til. Og er man først blevet tvunget ud, så er det alt andet lige sværere at vende tilbage. Så har man smækket med døren, da man gik.

LÆS OGSÅ:

Sass Larsen skal i retten i bedragerisag
Ombudsmanden hjælper Sass: Nu kan han også blive minister
S-ordfører: Sass er den rigtige mand

Læs om de skandaleramte politikeres comebacks i grafikken over artiklen (mobilbrugere tryk her)