De Konservative: Legaliser rygeheroin

De Konservative vil indføre lægeordineret rygeheroin til narkomaner, der ellers skal lære at stikke sig i armen

Rygeheroin skal nu være lovligt og kunne ordineres af en læge (Foto: Thomas Wilmann)
Rygeheroin skal nu være lovligt og kunne ordineres af en læge (Foto: Thomas Wilmann)

Rygeheroin skal lovliggøres som lægeordineret stof.

Det mener De Konservative, der melder sig på banen i sagen om fixerum, hvor sundhedsminister Astrid Krag (SF) senest er blevet kritiseret for en ultrakort høringsperiode, da regeringen fremsatte lovforslag om emnet.'

De Konservative, der tidligere har været stærke modstandere af lægeordineret heroin, foreslår nu meget vidtgående, at narkomaner skal have muligheden for at få lægeordineret rygeheroin.

Læs Også:

Minister revses for svar om fixerum

- Det er helt vanvittigt, at narkomaner i dag kun kan få lægeordineret heroin, som skal indtages intravenøst (med kanyler red.) Det betyder, at hvis en narkoman der kun bruger rygeheroin, vil overgå til lægeordineret heroin og dermed komme væk fra en kriminel løbebane, så skal han lære at stikke sig. Det kan vi ikke have, siger De Konservatives retsordfører, Tom Behnke.

Ideen er en del af tre beslutningsforslag, der også byder på to akutrum i Aarhus og København, hvor narkomaner kan indtage deres stoffer, mens der på stedet er opsyn af læger og socialrådgivere.

Læs Også:

Minister vil ikke love længere høringssvar

- Den samlede plan vil koste 120 mio. kroner, som er en fair pris for at kunne redde nogle liv og sørge for, at der er nogle mennesker, der ikke ligger på gader og stræder, siger Tom Behnke til ekstrabladet.dk.

Udover akuthuse og lægeordineret rygeheroin vil stofmisbrugere ifølge planen få tilbudt en samtale om behandling og afvænning senest tre dage efter, de henvender sig på et akuthus.

Læs Også:

Aarhus er klar til at åbne fixerum

Tom Behnke forklarer, at han er blevet overrasket over den elendighed, der hersker blandt stofmisbrugere, efter han har deltaget i TV2-programmet 'Velkommen til virkeligheden'.

- Og fixerummene, som regeringen indfører, er ikke nogen løsning på problemet. Det er at give op, siger Tom Behnke.

- Det er en ude af øje ude af sind-mentalitet. Problemet består jo, lyder det fra retsordføreren.

De tre regeringspartier er klar til at se på forslagene.