Engell: Thorning har ryggen mod muren

Afgørende for Thorning, at hun får succes med trepartsforhandlinger. Men det ser dystert ud, siger kommentator

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) står med ryggen mod muren i trepartsforhandlingerne, hvor tilliden mellem regeringen og fagbevægelsen er stærkt svækket.

Det er nemlig afgørende for statsministeren at komme i mål med projektet, hvis hun fortsat vil have opbakning fra fagbevægelsen - og ikke mindst arbejdervælgerne. Det mener politisk kommentator Hans Engell.

- Der har været bygget så store forventninger op hos LO og fagbevægelsen, at hvis regeringen ikke kan levere noget, vil det være fatalt.

- Så hvis det kuldsejler, vil det være et grundskud for regeringen, fordi fagbevægelsen mener, at de har leveret deres del blandt andet med smalle overenskomster og efterlønsforringelser, siger Hans Engell.

Dermed kan blive dyrt for Helle Thorning-Schmidt, hvis der ikke kommer noget ud af forhandlingerne.

- Vi ved, at Socialdemokraterne i forvejen har det svært med arbejdervælgerne, som siden valget er flygtet fra partiet. Og hvis forhandlingerne ryger på gulvet, vil deres støtte også forsvinde, og så har regeringen et problem.

Finansminister Bjarne Corydon afviser i dagens udgave af Politiken, at lønmodtagerne har opsparet tjenester, der kan indløses ved de kommende forhandlinger. Men sådan opfatter fagbevægelsen langt fra sagen.

- Fagbevægelsen vil mene, at listen over indrømmelser er meget lang. Hvis svaret er, at der ikke kommer noget til gengæld, vil de føle sig svigtet.

- De vil også kunne henvise til, at Thorning inden valget sagde, at fagbevægelsen ikke skulle betale to gange, siger Hans Engell.

Fronterne mellem parterne er dermed trukket skarpt op, men Hans Engell understreger, at der i nogen grad kan være tale om teatertorden. Men alligevel skal statsministeren tage truslerne alvorligt.

- Det ser dystert ud, fordi forventningerne er høje, og fordi fagbevægelsen ikke mener, at regeringsskiftet har ført til de store forandring, siger kommentatoren og fortsætter:

- Her er det trepartsforhandlingerne, som skal vise, at de store investeringer i et regeringsskifte var givet godt ud, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere