Det siger politikerne om den nye rygelov

Den nye rygelov, som regeringen og Enhedslisten er blevet enige om, får en blandet politisk modtagelse

Astrid Krag (SF), sundheds- og forebyggelsesminister:

- Det glæder mig, at et ansvarligt flertal i Folketinget vil skabe markante forbedringer for danskernes sundhed. Den aftale, vi har indgået, har særlig fokus på at sørge for, at børn og unge ikke udsættes for rygningens skadelige virkninger.

- Vi har en særlig forpligtelse til at hjælpe de unge med at træffe sunde valg, og hvis vi kan holde dem fra at gå i gang med at ryge, er vi kommet et vigtigt skridt nærmere et sundere Danmark. Dette arbejde har oppositionen desværre ikke villet deltage i.

Stine Brix, sundhedsordfører for Enhedslisten:

- Aftalen er et klart skridt i den rigtige retning, når det handler om at sikre danskerne, og især børn og unge, en mere røgfri hverdag.

Sophie Løhde, sundhedsordfører for Venstre:

- Vi har den grundholdning, at den nuværende rygelov fungerer ganske udmærket, og vi synes simpelthen, at det nu er at skyde gråspurve med kanoner, når man vælger at indføre et forbud på indendørs rygning på f.eks. de videregående uddannelser.

- Vores største anke er, at regeringen tilsyneladende ikke har tillid til nogen mennesker i det her samfund. Hvis vi taler ungdomsuddannelser, påpeger selv rektorforeningen, at der ikke er behov for yderligere stramninger.

- Er der ikke større udfordringer i det her samfund end at begynde at lovgive om problemer, der ikke eksisterer?

Benedikte Kiær, De Konservatives sundhedsordfører:

- Det er symbollovgivning, fordi man kan sagtens tage et ansvar lokalt på et gymnasium. Men nu vil de jo indføre et totalt forbud mod, at man overhovedet kan ryge på matriklen.

- Og det tror jeg ikke vil få de unge til holde op med at tænde en cigaret, mens de er skole, når de holder pause. Jeg tror faktisk bare, at vi så vil opleve, at der er rigtig mange unge som vil gå udenfor på fortovet og derved ikke når at passe deres skolegang.

- Jeg synes ikke, det er særligt hensigtsmæssigt, det bliver endnu mere kompliceret, og hvordan skal man håndhæve reglerne?

Jens Henrik Thulesen Dahl, Dansk Folkepartis forebyggelsesordfører:

- Meningen med rygeloven har hidtil været at forhindre ikkerygere i at blive påvirket af passiv rygning. Med rød bloks ensidige opsigelse af forliget om rygeloven vil danske rygere nu være jaget vildt og blive fordrevet ud af matriklen både på gymnasier, arbejdspladser osv.

- Jeg frygter, at den nye stramning af rygeloven blot vil gøre rygerne endnu mere stålsatte og trodsige, når rød blok i sin stramningsiver udelukkende synes at have fokus på forbud frem for reel forebyggelse.

Simon Emil Ammitzbøll, Liberal Alliances retspolitiske ordfører:

- Stramningen af rygeloven er endnu et skridt på vejen mod det altomfattende Big Mother-samfund, som vil kontrollere borgernes valg og borgernes liv i den mindste detalje. Liberal Alliance vil kæmpe imod hele vejen.

- Alle danskere ved allerede godt i dag, at det er usundt at ryge. Men de skal fortsat have muligheden for at træffe deres egne valg om deres egne liv.

Flemming Møller Mortensen, Socialdemokraternes forebyggelsesordfører:

- For Socialdemokraterne har det været helt centralt, at vi beskytter vores børn og unge mod passiv rygning. Børn og unge skal nemlig også have mulighed for at kunne fravælge røg i hverdagen, og det er ikke tilfældet i dag.

- Det er i den grad uansvarligt af de borgerlige partier, at de undlader at tage ansvar i forhold til børn og unges sundhed.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere