Helle Thorning: - Vi skal passe på PET

Statsminister Helle Thorning-Schmidt opfordrer V og K til at være med til at standse mytedannelse om efterretningstjenesterne

Statsminister Helle Thorning-Schmidt under sit pressemøde i Statsministeriet. (Foto: Linda Johansen)
Statsminister Helle Thorning-Schmidt under sit pressemøde i Statsministeriet. (Foto: Linda Johansen)

Statsminister Helle Thorning Schmidts ugentlige pressemøde begyndte klokken 11.30.

Et dominerende tema i journalisternes spørgsmål er den undersøgelsen af PET - Politiets Efterretningstjeneste - som regeringen har accepteret efter pres fra Enhedslisten og oppositionen.

PET skal faktisk makulere
Første spørgsmål fra journalisterne gik på PET's destruktion af sagsmapper.

- Hvorfor har I ændret holdning til en undersøgelse af det og sagt ja, efter at Enhedslisten truede med at bringe jer i mindretal?

- Vi har en dygtig efterretningstjeneste, som også har brug for ro, sagde Helle Thorning. Hun understregede, at personsager, som ikke har efterretningsmæssig værdi, ikke bare må, men faktisk skal makuleres. Men en debat i Folketinget i morgen og den forestående undersøgelse kan være med til at fjerne myter, mente statsministeren.

Hastedebat i morgen
Ikke blot Enhedslisten, men i høj grad oppositionspartierne Venstre og konservative har været på tæerne, efter at det er kommet frem, at personmapper om bl.a. de tidligere statsminister Jens Otto Krag, Poul Hartling og Anker Jørgensen er blevet makuleret af PET.

- Det er ikke meningen, at efterretningstjenesten skal holde på oplysninger, som ikke mere er relevante, understregede Helle Thorning, som i øvrigt henviste uddybning af, hvad en undersøgelse af PET's praksis skal afvente den hastedebat, som er stillet til justitsminister Morten Bødskov, og som skal holdes i morgen, onsdag.

- Vi har haft meget debat om eftreretningstjenesterne ikke mindst på det sidste. Men om efterretningsvirksomhed er vi nødt til at se på, at der er hensyn til statens sikkerhed, forholdet til andre lande og til, at ikke alle arbejdsmetoder kan være offentligt kendt, hvis man vælger at have en efterretningstjeneste.

Særlige regler for historien
- Min appel til andre partier, der bakker op om en arbejdsduelig efterretningstjeneste, er, at de også er med til at passe på velfungerende institutioner som politi og forsvar. Jeg venter med spænding på at høre debatten i morgen, meddelte statsministeren, som ikke havde indvendinger, da hun blev spurgt, om hendes appel om opbakning til PET havde særlig adresse til partierne V og K.

Forlods hedder det, at undersøgelsesn af PET's slettepraksis skal foregå sådan, at der ikke kommer navne frem om, hvilke mapper der er er slettet. Dermed kan folk som Anker Jørgensen og nuværende erhvervs- og vækstminister Ole Sohn ikke få noget at vide om deres registrering, som de eventuelt kan imødegå.

- Bør der gælde særlige regler for arkivalier om historiske personer, så de kan bevares for eftertiden, lød et spørgsmål.

- Jeg holder meget af historie og lægger vægt på mulighed for forskning, men om der skal gælde særlige regler, vil jeg ikke gå ind i her, svarede statsministeren.

Udredningen om PET's praksis skal være færdig i efteråret 2012 og varetages af professor, dr.jur. Linda Nielsen. Den vil foregå på skriftligt grundlag.

Begyndte i udlandet
Australien har netop meddelt, at det trækker sig ud af Afghanistan et år før planlagt - og statsministeren indledte faktisk sit pressemøde med at tale udenrigspolitik.
Læs:

Se også: Australske soldater forlader Afghanistan

- I Afghanistan var der i weekenden flere væbnede angreb, som Taleban tog ansvar for, indledte statsministeren, som derefter understregde, at de afghanske styrker 'kompetent' havde håndteret situationen.

Det næste udenrigspolitiske emne var Syrien- og hvis bombardementerne i Homs i weekenden bekræftet, er det bekymrende, understregede Thorning.

- Jeg og andre er meget tilfredse med FN's enstemmige beslutning om at sende observatører, tilføjede hun. - Det er den eneste varige vej ud af krisen.

Præmie til kontanthjælpsfolk i job
Fra den hjemlige scene nævnte Helle Thorning indledningsvis, at afskaffelsen af kontanthjælpsloftet nu - som aftalt med Enhedslisten - vil medføre en forsøgsordning, så kontanthjælpmodtagere kan få en skattefri præmie på 300 kroner om måneden, hvis de kommer i arbejde. Statsministriet har siden udsendt en meddelelse om, at tallet var forkert - det er 600 kroner, der er tale om.

Og så bliver Horsens EU-hovedby i den kommende uge med en lang række møder under det danske formandskab, fremgik det.

Så kom spørgsmålet om Villy Søvndals udmelding om, at der kun er plads til en meget beskeden vækst i den offentlige sektor i de næste ti år. Er statsministeren enig?

Svært at vide, hvad V mener
- Tingene er anderledes end for fire-fem år siden. Der er smalhans. Det er godt, at udenrigsministeren også deltager i debatten.

- Vi er ved at fjerne fedtmassen og trimme muskelmassen i dansk økonomi, forklarede statsministeren.

Om Venstres holdning sagde Helle Thorning:

- Det er svært at vide, hvad Venstre mener - jeg kan ikke få overblik over det, og jeg er bange for, at Venstre heller ikke ved det.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere