S-profil kæmper videre for kvindekvoter i EU

Der kommer kvindekvoter i en eller anden form fra EU, siger europaparlamentsmedlem Britta Thomsen (S)

Uanset at de danske socialdemokrater er vendt på en tallerken og har droppet års kamp for at indføre kvoteordninger for at få flere kvinder ind i bestyrelseslokalerne i danske virksomheder, så kommer der kønskvotering i en eller anden form.

Sådan lyder det fra Britta Thomsen, mangeårigt medlem af Europaparlamentet for Socialdemokraterne og en af de politikere, der har arbejdet allermest for at øge kvinders magt i erhvervslivet.

- Kommissær Vivian Reding har indkaldt til en høring, og når hun har fået inspiration vil hun komme med et udkast til EU-lovgivning. Der kommer et direktiv, og det vil den danske regering blive nødt til at gennemføre, siger Britta Thomsen.

Britta Thomsen understreger, at EU ikke er på vej med en model som i Norge, hvor virksomheder kan blive tvangslukket, hvis de ikke lever op til kravet om at have 40 procent kvinder i bestyrelsen.

- I en arbejdsløshedssituation kan man ikke true med at lukke virksomheder. Hele debatten om at lukke virksomheder er slet ikke på dagsordenen i EU. Det er noget, som den danske regering har fået galt i halsen, siger Britta Thomsen.

Derimod arbejder EU med inspiration fra blandt andet Frankrig og Spanien. Den spanske model går blandt andet ud på at favorisere virksomheder med repræsentation af kvinder, når der skal bydes på større offentlige opgaver.

Selv vil hun også fortsætte sit arbejde for kønskvotering, og hun mener ikke, at der er nogen modstrid mellem det, hun arbejder for, og regeringens nye holdning til kvoter. Så længe det ikke er "den norske model", der er tale om, mener hun, at den danske regering godt vil acceptere kvoter.

Den socialdemokratiske ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff siger ellers til Politiken, at tiden er inde til at droppe kønskvoter. I stedet for kvoter via lovgivning mener Socialdemokraterne, at øget ligestilling skal gennemføres i tæt samarbejde med dansk erhvervsliv.

Partiet har ellers tidligere været for kønskvotering som i Norge. I marts 2010 fremsatte S, SF, R og Enhedslisten et fælles beslutningsforslag med pålæg til børsnoterede virksomheder om en kvindeandel på 40 procent.

Siden er kravene blødt op, men i regeringsgrundlaget hedder det, at regeringen skal "vurdere forslag om kvoter på baggrund af køn."

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere