S kritiserer hemmelig Armadillo-beslutning

Søren Gade skulle have inddraget parterne bag forsvarsforliget i beslutningen om at holde Armadillo Basen åben

Det er dybt kritisabelt, at tidligere forsvarsminister Søren Gade (V) ikke inddrog parterne bag forsvarsforliget i beslutningen om at opretholde den danske militærbase Armadillo, selvom den ikke længere tjente et militært formål.

Sådan lyder det fra socialdemokraternes daværende forsvarsordfører John Dyrby Paulsen.

- Når man overvejer at tilsidesætte en militærfaglig indstilling på baggrund af politiske overvejelser, synes jeg, det havde været relevant at inddrage den politiske forligskreds i dels debatten, dels beslutningen, siger han.

Reaktionen kommer efter, at Politiken torsdag skriver, at omkring 150 danske soldater i næsten halvandet år bemandede den farlige og isolerede base Armadillo i Afghanistans Helmandprovins, selv om basen ikke længere havde betydning for krigen mod Taliban.

Den britiske hærledelse krævede, at danskerne lukkede basen i sommeren 2009. Men politikerne og forsvaret var bange for, at den folkelige opbakning til krigen i Afghanistan ville forsvinde, hvis soldaterne blev trukket tilbage og lukkede derfor først basen i efteråret 2010.

Gennem det halvandet år, der gik, blev fem danske soldater dræbt og 69 såret i området ved Armadillo og den mindre base Barakzai, der blev lukket samtidig.

Formand for Forsvarsudvalget Karsten Nonbo (V), der var forsvarsordfører, da beslutningen blev truffet, tror slet ikke på, at Søren Gade reelt kunne lukke Armadillo.

- Selvom Søren Gade var en meget indflydelsesrig minister, havde han ikke kompetencen til at lukke eller flytte baser, siger han:

- Task Force Helmand er den øverste ledelse.

Task Force Helmand er britisk ledet og har til opgave at assistere de lokale myndigheder i Helmandprovinsen i udbredelsen af deres autoritet til hele provinsen samt opbygge deres kapacitet til myndighedsudøvelse.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere