Gade afviste at lukke betydningsløs base

Eks-forsvarsminister Søren Gade og forsvarets top nægtede at følge et britisk krav om at lukke Armadillo

I næsten halvandet år bemandede omkring 150 danske soldater den farlige og isolerede base Armadillo i Afghanistans Helmandprovins, selv om basen ikke længere havde betydning for krigen mod Taliban, skriver Politiken torsdag.

Armadillo havde udspillet sin militære rolle allerede i sommeren 2009, og den britiske hærledelse krævede, at danskerne lukkede basen. Alligevel trak forsvaret først soldaterne tilbage fra Armadillo i efteråret 2010.

I den mellemliggende periode blev fem danske soldater dræbt og 69 såret i området ved Armadillo og den mindre base Barakzai, der blev lukket samtidig.

Tidligere forsvarschef Tim Sloth Jørgensen siger nu til Politiken, at tidligere forsvarsminister Søren Gade (V) godkendte beslutningen om at opretholde Armadillo.

- Sådan en sag som denne her skulle afstemmes politisk. Det var ikke en militær beslutning, om Danmark skulle trække sig tilbage eller ikke trække sig tilbage.

- Vi gav et militært input, men i den sidste ende var det en politisk beslutning, siger Tim Sloth Jørgensen til Politiken.

Politikerne og forsvaret var bange for, at den folkelige opbakning til krigen i Afghanistan ville forsvinde, hvis soldaterne blev trukket tilbage fra Danmarks mest kendte base. Mange soldater var allerede døde i kampene ved Armadillo.

Drøftelserne om den afgørende danske beslutning blev taget i foråret 2009 i en snæver kreds bestående af forsvarsministeren, departementschef Lars Findsen, Tim Sloth Jørgensen og Forsvarskommandoens stabschef Bjørn Bisserup.

Tim Sloth Jørgensen fortæller, at der var en politisk begrundelse for ikke at lukke Armadillo:

- Det var et politisk synspunkt, at det ville skade opbakningen til krigen. Som en naturlig følge af de beslutninger gik vi i gang med at forhandle med briterne om at bevare base, siger han til Politiken.

Forsvarets egne topfolk fortæller historien om lukningen af Armadillo i en ny bog, 'Et land i krig', skrevet af Politiken-journalisterne Lars Halskov og Jacob Svendsen.

/ritzau/

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere